avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Balerin grupa 1 de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Balerin grupa 1 de munca

Pensionara din data de 01.10.2007.Stagiul complet de cotizare 25 ani,stagiul total de cotizare 35 ani 6 luni 7 zile din care conditii speciale 25 ani 11 luni 7 zile,anterior 04.2001 19 ani 6 luni 7 zile.Stagiu aferent gr.1 9 ani si 6 luni.Va rog sa-mi spuneti daca se mareste pensia conf.gr.1.Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
bako, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:00, 1 Martie 2011
Doamna, nici nu va mai intreb care este data nasterii daca ati fost balerin. :)

Nu aveti dreptul la punctaj suplimentar pentru perioada lucrata in grupa I de munca intrucat aceasta este prevederea legala: primesc punctajul suplimentar aferent perioadei lucrate in grupe de munca numai persoanele al caror punctaj mediu anual a fost determinat in functie de stagiul complet de cotizare corespunzator datei nasterii (art. 78^2, alin. 2 si art. 165^1, alin. 2 din Legea nr. 19/2000, introduse si modificate prin OUG nr. 100/2008, Legea nr. 218/2008 si OUG nr. 209/2008).

Punctajul mediu anual se determina in functie de stagiul complet de cotizare. Stagiul complet de cotizare este o perioada fixa de timp, prevazuta in Legea nr. 19/2000 sau in alte prevederi cu caracter special, in functie de care se determina cuantumul pensiei (m-am raportat la prevederile care s-au aplicat in cazul dvs.), iar regula este ca se utilizeaza stagiul complet de cotizare corespunzator datei nasterii. Dvs. sunteti exceptia.

Altfel spus, ati fi beneficiat de punctaj suplimentar daca pensia se calcula in functie de stagiul complet de cotizare corespunzator datei nasterii. In cazul balerinilor, punctajul mediu anual nu a fost determinat in functie de stagiul complet de cotizare corespunzator datei nasterii.
Revin cu o intrebare,ce stagiu completare as fi avut nevoie daca m-am nascut in 1962.02.13 si lucram in acelasi domeniu.Mentionez ca am colegi care au iesit la pensie la varsta de 40 de ani si au primit marirea de pensie.Au iesit anterior datei de 1.04.2001.Mi se pare ca se face omare nedreptate.Va multumesc
Am explicat in discutia de mai jos ce sunt stagiile de cotizare (realizat, complet, asimilat).
www.avocatnet.ro/content/for...

Chiar daca in discutia de mai sus este vorba despre conditii speciale de munca, aceleasi prevederi vi se aplica si dvs. Repet ceea ce am spus si acolo: nu este posibil sa primeasca punctaj suplimentar o persoana ale carei drepturi de pensie s-au determinat in functie de un alt stagiu complet de cotizare decat cel aferent datei nasterii sau datei deschiderii drepturilor de pensie. Daca dvs. cunoasteti o asemenea situatie, sesizati casa de pensii sau CNPP.

Pentru o doamna nascuta in 1962, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani (intrucat ati iesit la pensie conform Legii nr. 19/2000).

Voi scrie toate prevederile din Legea nr. 19/2000, prevederi introduse si modificate prin OUG nr. 100/2008, Legea nr. 218/2008 si OUG nr. 209/2008:
Art. 78^2 - (1) Asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de majorarea punctajelor anuale, după cum urmează:
a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică numai în situaţiile în care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 3, în funcţie de data naşterii, respectiv stagiile complete de cotizare, în funcţie de data deschiderii dreptului la pensie, conform prevederilor art. 167^1.
Art. 165^1 - (1) Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează:
a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în situaţia în care, la recalcularea pensiilor în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, aprobată cu completări prin Legea nr. 78/2005, cu completările ulterioare, pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului la pensie prevăzută de acte normative cu caracter special.


Din prevederile legale rezulta foarte clar ca nu aveti dreptul sa beneficiati de punctaj suplimentar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctaj suplimentar - grupa 2 de munca virgula virgula e adevarat ca s ar da niste bani ptr cei ce au muncit si au avut grupa 2 de munca ce cum cand si unde? daca stie cineva (vezi toată discuția)
Decizia de pensionare Sorin002 Sorin002 In urma unui proces am obtinut hotararea instantei de a mi se recalcula pensia, prin modificarea stagiului necesar de la 30 la 20 ani. Casa de pensii mi-a ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa i de munca ContSters193702 ContSters193702 Buna ziua, tatal meu a iesit la pensie in 2010. In decizia de pensionare la pct G nu este trecut nimic despre grupe de munca sau OUG 209/2008. Doar: nr pct ... (vezi toată discuția)