ncerc sa imi instalez o centrala termica pe gaz intr-un apartament la bloc in bucuresti.
Si pt ca lucrurile trebuie sa fie foarte complicate, va expun mai jos problema mea.
Conducta de gaze este deja instalata in bloc, sunt in jur de 15 locatari concetati la centrala de gaze.
Unul dintre apartamentele cu centrala deja montata a apartinut fostei administratore a blocului, administratora care are si toate facturile legate de conducta de gaze.
Intre timp apartamentul a fost vandut iar actuala proprietara sustine ca nu imi poate semna pe lista de la distrigaz in vederea instalarii centralei de apartament.
Pe de alta parte, ceilalti proprietari ai conductei, cer, pentru semantra, sume diferite de bani (intre 50 de roni si 150 roni, in functie de cat isi doreste fiecare).
ce vroiam eu sa intreb:
- exista o lege care sa specifice ca, daca, nu mai ai niciun apartament proprietate personala in bloc, nu ai cum sa detii altfel de proprietati in blocul acela? (respectiv, daca ai vandut apartamentul nu ai cum sa detii proprietate pe conducta de gaze. Stiu ca nu exista numai un proprietar al tevii ci sunt toti cei care s-au "intepat" la teava pana acum) daca da, care?
- in cazul in care nu exita acte pentru conducta respectiva (cea care detine toate actele s-a certat cu toti vecinii din bloc si refuza sa arate orice fel de document - fisa tehnica sau factura), cum trebuie procedat pt a afla cat a costat instalarea conductei de gaz?
Conducta de gaz este proprietatea tuturor locatarilor care au centrala de apartament, pentru ca prima proprietara prin semnatura pe care a dat-o celorlalti le-a transferat o cota de proprietate din acea conducta (toti locatarii care au platit au acum cote egale).
Deci, daca vreti sa va bransati la acea conducta, trebuie sa platiti o cota parte din costurile de amplasare si proiectare.
Daca un locatar nu vrea sa semneze, il puteti obliga prin instanta sa semneze. In instanta se va calcula si suma pe care trebuie s-o platiti. Incercati sa obtineti semnaturile de la locatari printr-o intelegere, pentru ca o actiune in instanta are si ea costurile ei si implica si un termen lung de rezolvare a problemei.
Vechiul proprietar, cel care a initiat montarea conductei de gaze, a vandut apartamentul cu tot cu contractul lucrarii. Bineinteles ca nu ramane proprietara conductei.
Cota-parte indiviza apartine acum noului proprietar.
Problema dv. in principal deriva de la faptul ca nu s-au actualizat documentele de coproprietate pentru aceasta conducta.
Incercati sa rezolvati in bloc cu cat mai multi coproprietari ai conductei si apoi mergeti la Distrigaz. Cred ca ei pot gasi o solutie de conectare a dv. la conducta daca aveti semnatura mai multor coproprietari. Nu cred ca trebuie sa fie toti de acord pentru ca pur si simplu sunt obligati sa va acorde dreptul de a va intepa in conducta deoarece Distrigaz nu mai monteaza alta conducta paralel cu aceasta.
Daca nu o rezolvati nici asa, in instanta pe "obligatia de a face".
Chestiunea despagubirilor este subiectiva, desi cu contractul in fata si socotind rata inflatiei ar fi fost mai corect sa o lamuriti intre vecini care ar trebui sa-si lase loc de "buna ziua", ca nu se stie... Lumea-i mica si rotunda.