avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Subventie angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Subventie angajator

Va rog solicit o parere in legatura cu urmatoarea situatie>
- absolvent master promotia iulie 2012
- a primit indemnizatie de somaj in cuantum de 25o lei timp de 6 luni de zile- pana la data de 16 aprilie 2013
- angajat cu contract pe perioada determinata incepand cu data de 07.06.2013.
- a primit o oferta de angajare de la un angajator ce este interesat in mare masura de subventia de 750 lei
Intrebare ? Mai poate beneficia angajatorul de aceasta subventie daca absolventul renunta la raportul de munca cu angajatorul actual? Angajarea urmareste sa o faca in cele 14 zile timp in care absolventul mai este eligibil pt o astfel de angajare.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:06, 15 Iunie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
...
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
...

Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.

(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevãzut la alin. (1), sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din urmãtoarele motive:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplicã în situaţia în care încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.
...

2.- Asadar angajatorul nu mai restituie sumele primite daca salariatul inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui (demisie).
- Din momentul in care salariatul demisioneaza angajatorul nu mai primeste subventia respectiva.
va multumesc pentru raspuns ....
este vorba insa de 2 angajatori ..
Angajator A - contarct perioada determinata o luna.
Angajator B cu intentie de a angaja pe perioada nedeterminata conform art 80.
Mai poate angajatorul B angaja in conditiile legii 72 daca angajabilul nu mai este in somaj ...insa poate incheia de comun acord raportul de munca stabilit prin contract incheiat pe o perioada determinata? E nevoia ca acesta sa mearga din nou in somaj pentru a fi eligibil pt indemnizatie?
1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 51.1.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolvenţi de învãţãmânt superior care nu au promovat examenul de licenţã beneficiazã, în condiţiile legii, de subvenţia prevãzutã la art. 80 alin. (1) lit. b) din lege.

(2) Prevederile art. 80 din lege se aplicã în situaţia în care angajatorii încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de muncã sau de serviciu.

2. - Nici Legea 76/2002 si nici Normele de aplicare nu precizeaza ca la data incheierii contractului individual de munca absolventul respectiv trebuie sa fie inregistrat la Agentia de Somaj.
- E bine insa sa luati legatura si cu Agentia de Somaj respectiva care va poate lamuri mai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ARETAPARASCHIV@YAHOO.com ARETAPARASCHIV@YAHOO.com copilul a terminat facultatea,dar nu a dat licenta.,o va da sesiunea din februarie, are drept la somaj? (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)
Somaj pentru absolventi OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI daca cineva a terminat o facultate fara a avea examen de licenta, deocamdata, are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)