avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Modificare lege 119/1996
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Modificare lege 119/1996

Pe 11/06/2013, alessii nostri s-au hotarat, in sfarsit sa degreveze Primaria sect 1 de imensa sarcina a transcrierii actelor de stare civila ale celor care au redobandit cetatenia romana,dar care nu au avut niciodata domiciliul in Romania.Toata tema, o gasiti pe link-ul: [ link extern ]
(sugerez sa cititi forma data la promulgare).
pentru cine nu poate accesa link-ul, copiez aici textul modificarii:"Alineatul (5) al articolului 41 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, cu excepţia celor care au redobândit cetăţenia română, se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul prealabil al şefului Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de transcriere.”
4. După alineatul (5) al articolului 41, se introduce un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:
„(51) Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă privind cetăţenii care au redobândit cetăţenia română şi care nu au avut niciodată domiciliul în România se face în termen de 60 de zile de la depunerea cererii, după cum urmează:
a) cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul prealabil al şefului Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, în cazul celor care au depus cererea de redobândire la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din municipiul Bucureşti;
b) cu aprobarea primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ şi cu avizul prealabil al serviciilor publice judeţene de evidenţă a persoanelor, în cazul celor care au depus cererea de redobândire la birourile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie;
c) cu aprobarea şi cu avizul autorităţilor publice locale prevăzute la lit. a) sau b), în cazul celor care au depus jurământul de credinţă la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României acreditate în străinătate.”
Impresia mea este ca ar exista niste contradictii intre articole, dar, oricum, pun intrabarile in speranta ca vreun cunoscator imi va raspunde
:
1)Cum poate cineva sa faca dovada unde a depus cererea de redobandire a cetateniei romane?(art 5.1 (b)
2)Sa inteleg ca se mai pot depune cereri de transcriere, in afara de sect 1 Bucuresti, doar la resedintele de judet unde ANC are birouri teritoriale, sau in toate orasele din tara?
3) Solicitantul trebuie sa se prezinte personal, sau poate mandata pe cineva (o alta persoana, sau un avocat)? In cazul in care se poate mandata, avocatul mai are nevoie de procura speciala si autentica, sau esste suficienta delegatia avocatiala?
termenul de 60 de zile, penru eliberarea unui act transcris este obligatoriu, sau este unul maxim?
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
const_be, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 12:50, 16 Iunie 2013
1.Transcrierea actului nu se poate solicita pana cand persoana nu a dobandit cetatenia romana. La redobandire cetateanului i se acorda un act de redobandire a cetateniei, de acolo se vede clar cine este autoritatea emitenta.
2.Doar la resedintele de judet unde ANC are birouri-Iasi, Suceava, Galati, Cluj-Napoca, Timisoara. Daca este vorba de consulate sau ambasade se pot prezenta fie la Sc.1 Bucuresti, fie la resedintele care au birouri ANC amintite mai sus.
3.Transcrierea se poate solicita prin mandatar cu procura speciala. In schimb NU poate fi solicitata prin imputernicire avocatiala.
Termenul maxim este de 60 de zile, acuma daca vine aprobarea mai repede, nu-i bai, sa nu vina mai tarziu.
Acum, tinand cont de faptul ca Legea 119/1996 a fost republicata in MO 339/18.05.2012, tind sa cred ca ar trebui sa cititi si legea republicata, art 40-42, si HG 64/2011 art 70-84, pentru a va lamuri mai bine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
Justitiarul711, utilizator
Stimate domn,
In intrebare nu ma refeream la autoritatea emitenta, ci la LOCUL depunerii cererii. De aceea am amintit si alineatul (b), in care se mentioneaza:"b) cu aprobarea primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ şi cu avizul prealabil al serviciilor publice judeţene de evidenţă a persoanelor, în cazul celor care au depus cererea de redobândire la birourile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie;". Aici aveam nedumerirea ca va fi greu de facut dovada unde a depus cererea.


k
Daca este nevoie sa dovediti cu acte unde anume ati depus cererea de redobandire este de la sine inteles ca aveti dreptul de a solicita de la aut. romana o adeverinta din care sa rezulte acest lucru, deci nu este imposibil de obtinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcrierea certificatului de nastere mikire mikire Buna seara tuturor. Fata are cetatenia sarba. Am vrut sa ii fac viza la Viena si de acolo mi s-a spus sa fac fetei acte romanesti. Am incercat sa sun la ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat de nastere la primaria localitatii de resedinta permanenta iurri iurri Buna ziua, luni trebuie sa merg la Bucuresti sa depun juramantul de cetatean roman. De doi ani locuiesc in Piatra Neamt (permis de sedere pe termen lung (5 ... (vezi toată discuția)
Casatoria din uk este recunoscuta in roomania? cleopatra_000042 cleopatra_000042 buna!sunt casatorita in uk cu un tip din 2010,mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)ne-am separat imediat dupa casatorie,eu stau cu iubitul meu acum ... (vezi toată discuția)