avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calitate procesuala administrator firma
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calitate procesuala administrator firma

Daca o persoana juridica , institutie privata (peste 5000 de angajati) are consilieri juridici si departament juridic , iar administratorul acesteia semneaza o cerere de chemare in judecata , a unei persoane fara a face dovada calitatii specializate de reprezentant a institutiei in instanta ( cererea este tip , si este semnata numai de el ca administrator ) este valabila cerereaatata timp cat :
administratorul nu este jurist
are compartiment juridic( specializat )
nu este depusa la dosar nici un del de delegatie

Poate acesta sa faca cerere de chemare in judecata pe care sa o semneze elin locul juristului?
Este valabila aceasta cerere?
Cel mai recent răspuns: Monica Hanganu , Mediator 18:03, 16 Iunie 2013



Legea nr. 31/1990 prevede în art.7 şi 8 că, prin actele constitutive ale societăţii, asociaţii desemnează persoanele care vor administra şi reprezintă societatea.

În cazul societăţii în nume colectiv, societăţii în comandită simplă şi societăţii cu răspundere limitată, dreptul de a reprezenta societatea aparţine fiecărui administrator, dacă nu este altfel stabilit prin actul constitutiv.
Administratorul trebuie să fie desemnat reprezentant legal al societăţii, pentru a avea dreptul de a exprima voinţa juridică a societăţii.
Dreptul de a reprezenta societatea are în vedere şi dreptul de a o reprezenta în justitie. Ca atare, administratorul are dreptul să stea în instanţă în calitate de reclamant sau pârât, desigur, ca reprezentant al societăţii.
In SA administratorul are dreptul de reprezentare numai daca acesta i-a fost conferit expres.
Singura conditie este sa faca dovada calitatii de reprezentant al acelei persoane juridice.

Nu are nicio relevanta faptul ca are o "armata" de juristi si un "grandios" departament juridic!

Tot asa de bine, chiar daca are o groaza de juristi angajati, nimic nu il impiedica pe administratorul societatii sa-si angajeze chiar si un avocat ... sau doi... pentru reprezentarea in instanta, iar apoi cheltuielile cu avocatul, daca va castiga, le va recupera de la partea care a pierdut procesul.
Reprezentantul juridic al societatii comerciale este administratorul, nu juristul, directorul, etc.
Aceasta este o firma suedeza cu reprezentare in Romania.
Practic administratorul este un fel de director general, firma nu este a lui.
Si reprezentarea in instanta a unei persoane juridice o poate face administratorul daca nu are capacitate specializata(el insusi sa fie jurist sau avocat) de folosinta?

Administratorul este salarizat la rindul sau.
Cum poate primi salariu pentru activitaea sa si sa sa reprezinte o persoana juridica in instanta atata timp cat nu are calificarea necesara? Nu incalca atat Legea consilierului juridic cat si cea a avocaturii in ceea ce privesteb dreptul de reprezentare in instanta?neavind specializare si primind salariu si pentru o activitate pe care nu are dreptul sa o desfasoare?
Daca are imputernicire din partea firmei, poate reprezenta firma in instanta!

Nu are importanta daca este consilier juridic sau avocat.

Este problema administratorului firmei, pe mainile cui da problemele juridice pe care le are firma.


leusan a scris:

l daca nu are capacitate specializata(el insusi sa fie jurist sau avocat) de folosinta?





:O:O

nu am mai auzit pana acum de asa ceva!!!!
Ultima modificare: Duminică, 16 Iunie 2013
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate consilier juridic - administrator al unei sc? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Este incompatibila functia de consilier juridic cea de administrator al unei societati comerciale? Potrivit legii ar fi incompatibilitate, dar conform ... (vezi toată discuția)
Ce este, de fapt, un consilier juridic? Iulian81 Iulian81 Din cate am inteles un consilier juridic ar cam aceleasi atributii ca si un avocat... atunci ce rost mai are meseria aceata? De ce nu se spune din start ca ar ... (vezi toată discuția)
Cumul functie consilier juridic- administrator igna_florin igna_florin Stie cineva daca ca consilier juridic poti deveni siu administrator in cadrul aceleasi firme? va rog sa ma ajutati! mi-au propus finctia de administrator la ... (vezi toată discuția)