avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Domeniul www.constitutia.ro este privat sau public?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Domeniul www.constitutia.ro este privat sau public?

Acum cand se discuta despre Constitutia României, am incercat sa accesez website-ul

www.constitutia.ro


numai ca am fost redirectionat automat catre website-ul unei case de avocatura:

[ link extern ]


Intrucat, in opinia mea, website-ul www.constitutia.ro este un termen de interes general am incercat sa vad cine este detintatorul domeniului.

Si aici surpriza, domeniul este inregistrat de ICI-ROTLD in anul 2003, datele detinatorului nu sunt publice.

ICI - ROTLD face precizarea:
"Conform "Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și liberă circulație a acestor date", datele cu caracter personal ale persoanelor fizice nu se publică."

In opinia mea, Cabinetul de avocatura catre care se face linkul nu este o simpla persoana fizica.

Initial site-ul www.constitutia.ro a fost utilizat pentru a prezenta Constitutia României.

Acum pare a fi un domeniu privat.
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 22:31, 25 Iunie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru informatie.

Daca inregistrez un domeniu de "interes genera / publicl" cum este Constitutia, iar in cazul nostru a României nu cred ca putem vorbi despre informatii private.
Cu atat mai mult cu cat esti redirectat automat catre site-ul unei societati care are ca obiect prestarea de servicii juridice.

La nivel teoretic, redirectarea o poate face numai proprietarul.

Refuz sa cred ca website-ul www.constitutia.ro a fost spart de cineva si a fost redirectat catre un site ales la intamplare.
Websiteul e un redirect, iar redirectul il are cine s-a inscris pentru acel redirect, a asteptat sa-i vina randul si a platit pentru el, el avand prioritate la prelungirea redirectului (adica a contractului). Nu e obligatoriu ca un website numit constitutia.ro sa trateze Constitutia Romaniei, dar cabinetul de avocatura a inteles sa prezinte din proprie initiativa textul Constitutiilor Romaniei. Nu exista niciun articol de lege care sa stipuleze ca un asemenea website ar putea fi nationalizat, deoarece nu pretinde in mod fals ca ar fi o autoritate a statului si nu incalca nicio marca protejata. Constitutia o poate publica orice website, deoarece ea nu are drepturi de autor. Deci, daca vreti sa cumparati acel domeniu, adresati-va cabinetului de avocatura si negociati cu ei, poate ajungeti la o intelegere. Si nici macar nu e musai ca ei sa fie proprietarii redirectului.
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2013
tgeorgescu, utilizator
Sunt perfect de acord cu dvs. ca oricine poate publica Constitutia României. Daca doreste o poate publica orice om de pe planeta si care detine un site.

Mie mi se pare cam ciudat ca un domeniu de interes public poate sa fie inregistrat de o persoana fizica.
Personal ma refeream la vidul legislativ prin care domenii care fac trimitere de exemplu la legea fundamentala pot fi inregistrate de persoane fizice.

Pana la urma daca statul nu doreste sa achizitoneze anumite domenii, normal ca se va gandi cineva sa le cumpere. Mai ales ca ICI ROTLD este pana la urma o afacere.

In opinia mea, pentru domeniile de interes public (general) informatiile privind detinatorul domeniului ar trebui sa fie publice pentru a nu se crea confuzia ca acel domeniu este administrat de o institutie a statului.

Nu stiu de unde ati tras concluzia ca as fi interesat de achizitionarea domeniului in cauza.

Sa luam cronologic faptele, initial website-ul a fost folosit numai pentru prezentarea Contitutiei României, creindu-se falsa impresie ca este un site administrat de o institutie a statului.
Foarte multi detinatori de site-uri au pus link catre respectivul domeniu.

Ulterior, cabinetul de avocatura a luat decizia de a redirectiona site-ul constitutia.ro catre site-ul propriei afaceri.
Perfect legal.

Si uite asa se poate afirma ca demersul a fost unul neintamplator, iar site-ul tinta actual s-a ales cu vizitatori care cautau un site administrat oficial si nicidecum un site administrat privat.
Cine v-a spus ca acei utilizatori cautau un website administrat de statul roman? Si chiar daca ar fi asa, ce importanta ar avea? Cine poate oase roade, cine nu - nici carne moale.

Alte discuții în legătură

Clauza abuziva rackem97 rackem97 Buna ziua, Clauze abuzive - https://ec.europa.eu/consumers/odr/reso ... ses_en.pdf În anul 2014, am înregistrat un domeniu printr-o companie terta, ... (vezi toată discuția)
Informatii despre o sc in lichidare Alex Chiciu Alex Chiciu Buna ziua. As dori sa transfer un domeniu de internet al unei firme dar care este inregistrat pe numele altei firme, cea care s-a ocupat de design acum cativa ... (vezi toată discuția)
Cumparare domeniu.ro cu nume interzis de la rotld - ici futador futador Buna ziua, In urma cu cateva zile am cumparat un domeniu.ro de la ROTLD - ICI. Mentionez de la bun inceput ca numele domeniului este unul considerat de ... (vezi toată discuția)