avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Drum de servitute, probleme generate de acesta
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Drum de servitute, probleme generate de acesta

Buna ziua,

Acum mai bine de 2 ani de zile am achizitionat o casa intr-o zona rezidentiala
din jud. Ilfov.
Drumul de acces la casa este drum de servitute aflat in proprietatea noastra (adica fiecare dintre noi a cedat o suprafata pentru acest drum).
De curand am primit reclamatii cum ca la granita dintre proprietatea mea, a vecinului pe o parte a drumului si in partea opusa la fel ar fi trebuit sa existe
o alveola (un fel de sens giratoriu) gandit pentru a se intoarce masinile. In momentul in care am cumparat casa, gardul care delimiteaza proprietatea
a fost construit fara a lua in considerare aceasta alveola.
Intrebarea mea este, exista vreo posibilitate, in afara de intelegere amiabila cu toti cei care locuiesc pe strada, sa nu mai facem alveola (precizez ca
in afara de mine, mai sunt afectati alti 3 vecini care trebuie sa cedeze o suprafata de aprox. 3m/p din curte)?
In momentul acesta stiu este vina mea ca nu am verificat mai bine planul de amplasament si delimitare, dar exista vreo posibilitate ca aceasta alveola sa nu mai fie
construita:
- de ex, au trecut mai mult de 2 ani de cand gardul a fost ridicat (am toate chitantele, dovezile necesare in acest sens)?
- daca un vecin binevoitor ne va face o reclamatie la inspectoratul de stat in constructii, inspectorii au voie sa intre pe drumul de servitute si sa ne amendeze, fara acordul
tuturor celor care locuiesc pe strada respectiva?
- sau de ex, cei de la primarie, daca vin pentru a verifica daca exista alveola, iar daca nu exista, daca ne amendeaza, amenda are valoare, atata timp
cat cei care ne-au amendat au intrat pe drumul de servitute fara acordul tuturor vecinilor?


Astept un raspuns, eventual o solutie pentru a evita daramarea gardului, portii si construirea alveolei!

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: badea_popesti , utilizator 15:19, 7 Iulie 2013
In ceea ce-i priveste pe vecini, daca va intelegeti sa nu mai construiti alveola este OK.
In ce priveste primaria, dumneavoastra aveti o autorizatie de constructie gard, data de catre aceasta. Cum a fost autorizat gardul ? In forma care este acum ? Daca da, nu veti primi nici amenda.
Daca in proiectul de gard prezentat la autorizare s-a respectat restrictia pentru alveola, si dumneavoastra ati construit altfel, atunci n-ati respectat proiectul si sunteti pasibil de amenda si demolare.
Cam greu sa ma inteleg cu vecinii.
Autorizatia de la primarie prevede ca acest gard sa fie construit cu alveola respectiva, dar cel de la care am cumparat, acum mai bine de 2 ani, nu a respectat si a facut gardul fara a lua-o in considerare.

Dupa cum am zis, caut o solutie alternativa, deoarece, eu si vecinul afectat de aceasta alveola, nu dorim sa daramam gardul / poarta etc pentru a o construi.
Daca nu va puteti intelege si vecinii si nici nu a fost respectat proiectul e greu sa mai puteti face ceva.
Deci, ori refaceti gardul asa cum a fost prevazut in proiect, ori sperati ca ceilalati vecini sa nu va reclame la primarie. In caz de reclamatie sau daca primaria se autosesizeaza, va trebui sa refaceti gardul.
Nu conteaza ca mai este si un alt vecin in aceeasi situatie, amandoi trebuie sa faceti acelasi lucru.
Buna ziua,

Dar daca avem urmatoarea situatie, sa zicem ca eu ma autosesizez ca propietar si il dau in judecata pe cel de la care am cumparat pe nu a respectat si nu a construit conform certificatului de urbanism si autorizatiei eliberate de primarie. Am martori si dovezi ca asa am cumparat de la el. Pe toata perioada de desfasurare a procesului, mai pot sa primesc amenzi de la primarie, atata timp cat nu a fost pronuntat un verdict, iar procesul nu s-a incheiat?
Iar daca primesc amenzi pe perioada de desfasurare a procesului, aceste amenzi se pot anula pana cand este data o decizie finala in favoarea sau defavoarea mea?
Daca primaria va da amenda, imediat depuneti 2 actiuni in justitie:
1. o actiune impotriva vechiului proprietar, in care cereri instantei sa-o oblige sa suporte cheltuielile cu modificarea gardului si plata amenzilor.
2. o plangere impotriva procesului verbal de contraventie. Pentru aceasta actiune puteti cere sa se suspende judecata pana la solutionarea primului dosar.
Aceste actiuni, dupa parerea mea ar trebui introduse, dupa ce ati fost amendat de catre primarie, dar atentie ca vechiul proprietar poate fi chemat in judecata pentru vicii ascunse ale lucrului vandut in termen de 3 ani de la data predarii imobilului.

Alte discuții în legătură

Desfiintare alveola solicitata de primarie ciprix01 ciprix01 Buna ziua. Vorbim de constructia unei case aflate pe o strada ingusta - ce este de fapt un drum de servitute al proprietarilor de imobile de pe acea strada. ... (vezi toată discuția)
Drept de acces la casa nousivechi nousivechi Buna ziua, am construit o casa pe terenul meu la care am acces pe un drum care este cuprins in reteaua stradala a orasului inca din 2002, am o adeverinta in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma masuratorilor, am constatat ca, gardul este ... bellabianca52 bellabianca52 Buna ziua, In urma masuratorilor, am constatat ca, gardul este amplasat 0.80 cm oe drumul de servitute. Cadastristul respectiv a constatat ca vecinul este ... (vezi toată discuția)