avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... \\"decizie irevocabila\\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"decizie irevocabila"

Buna ziua,
Am avut un proces cu o firma (legat de niste banutzi).Tribunalul a dat o decizie (favorabila mie), la care firma a facut recurs.Apoi curtea de apel a respins recursul si a mentinut decizia data de tribunal cu mentiunea :"decizie irevocabila".
In acest caz:
1.Firma mai are alte cai de atac?
2.Daca nu, in cat timp trebuie sa puna in aplicare decizia (adica sa-mi dea banutzii,etc.)?
3.Daca nu o fac, prin ce metode ii pot obliga sa duca decizia la indeplinire?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:06, 27 Iunie 2013
1. Fiirma mai are posibilitatea de a ataca cu o cale extraordinara de atac , hotararea respectiva.

2. Dvs trebuie sa solicitati punerea in executare a hotararii respective. In acest sens :
- fie adresati o solicitare scrisa angajatorului de a pune in executare hotararea

- fie va adresati direct unui executor judecatores
1.Care e perioada in care ei pot ataca hotararea?
2.De cand intra in aplicare executarea hotararii:de la data anuntarii sau de la data comunicarii in scris prin posta?
1. Codul de procedura civila dispune :
Art. 506 - Termen de exercitare
(1) Contestația în anulare
poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas definitivă.
(2) Contestația se motivează în termenul de 15 zile prevăzut la alin. (1), sub sancțiunea nulității acesteia.

Art. 511 - Termen de exercitare
(1) Termenul de revizuire
este de o lună și se va socoti:
1. în cazurile prevăzute la art. 509 alin. (1) pct. 1, de la comunicarea hotărârii;
2. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 2, de la cel din urmă act de executare;
3. în cazurile prevăzute la art. 509 alin. (1) pct. 3, din ziua în care partea a luat cunoștință de hotărârea instanței penale de condamnare a judecătorului, martorului sau expertului ori de hotărârea care a declarat fals înscrisul, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii penale. În lipsa unei astfel de hotărâri, termenul curge de la data când partea a luat cunoștință de împrejurările pentru care constatarea infracțiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, dar nu mai târziu de 3 ani de la data producerii acestora;
4. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 4, din ziua în care partea a luat cunoștință de hotărârea prin care a fost sancționat disciplinar definitiv judecătorul, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii de sancționare disciplinară;
5. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 5, din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invocă;
6. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 6, din ziua în care partea a luat cunoștință de casarea, anularea sau schimbarea hotărârii pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii de casare, anulare sau schimbare;
7. în cazurile prevăzute la art. 509 alin. (1) pct. 7, din ziua în care statul ori altă persoană de drept public a luat cunoștință de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a acesteia; în cazul minorilor, persoanelor puse sub interdicție judecătorească sau sub curatelă termenul de revizuire este de 6 luni de la data la care cel interesat a luat cunoștință de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la dobândirea capacității depline de exercițiu sau, după caz, de la înlocuirea tutorelui persoanei puse sub interdicție, de la încetarea curatelei ori înlocuirea curatorului;
8. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 8, de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri.
(2) În cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 9, termenul de revizuire este de 15 zile și se socotește de la încetarea împiedicării.
(3) Pentru motivele prevăzute la art. 509 alin. (1) pct. 10 și 11, termenul este de 3 luni de la data publicării hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului, respectiv a deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Revizuirea se motivează prin însăși cererea de declarare a căii de atac sau înăuntrul termenului de exercitare a acesteia, sub sancțiunea nulității.
(5) Dacă prin aceeași cerere se invocă motive diferite de revizuire, prevederile alin. (4) se aplică în mod corespunzător pentru fiecare motiv în parte.

2. Executarea hotararii se poate face de la data pronuntarii hotarii primei instante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatia in anulare sau revizuirea FRD FRD Contestatia in anulare sau revizuirea cine o judeca daca atac decizia unei curti de apel ,tot curtea de apel sau ICCJ? (vezi toată discuția)
Poprire venituri pe timpul procesului balteanu valentin balteanu valentin Bună ziua ? Pe timpul procesului de dare în plată se continuă poprirea pe venituri și salarii ? Într-o hotărâre judecătorească definitivă ... (vezi toată discuția)
Sentinta civila dupa recurs mihart_elenacecilia mihart_elenacecilia Respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată reclamantul SLI XX în numele membrilor de sindicat, în contradictoriu cu ceilalţi pârâţi. Decizia este ... (vezi toată discuția)