avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Trecere fiu ca si coproprietar al imobilelor detinute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Trecere fiu ca si coproprietar al imobilelor detinute

Buna ziua,

as avea urmatorul caz. O persoana, necasatorita, unic proprietar, doreste sa isi treaca unicul fiu ca si coproprietar la imobilele pe care le detine. Care este cea mai recomandata varianta din punct de vedere al costurilor?

Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 16:23, 17 Iunie 2013
depinde de situatie: unde sunt imobilele , de ce se doreste acest lucru. etc. consultati un avocat la cazul in speta
Daca exista un unic fiu, acesta va fi oricum unicul mostenitor ... lasati viata sa-si urmeze cursul firesc si fiul va deveni unic proprietar la timpul cuvenit, fara alte cheltuieli acum.
Daca insa exista un motiv clar pt care trebuie sa devina coproprietar ACUM, poate ne spuneti care ar fi acelea...astfel incat sa formulam un raspuns rezonabil. Alt aspect important: fiul este major/ minor? casatorit/ nu?
Din cate stiu ar trebui sa se aplice aceleasi legi pe teritoriul Romaniei in ceea ce priveste vanzarea/donarea imobilelor. Oare de ce ar conta motivul si locatia imobilelor in stabilirea spetei?
Fiul este major, necasatorit. Persoana in cauza doreste sa se recasatoreasca, iar viitorul sot are la randul lui copii.
Toate bunurile dobandite inaintea incheierii acestei proxime casatorii sunt bunuri proprii, vor fi mostenite de unicul fiu al persoanei in cauza, cu conditia de a nu aparea ulerior si noi nascuti. [ copiii viitorului sot NU vin la succesiunea persoanei despre care discutam, decat in masura in care va dobandi bunuri alaturi de parintele acestora in viitorul mariaj]
Vanzarea este o optiune, actele cu majorii fiind mai usor de indeplinit, dar trebuie avut in vedere ca, odata instrainat, bunul poate fi oricand vandut mai departe, deci ar fi mai buna varianta actului de intretinere (obligatie ce urmeaza a fi prestata de fiul major pentru tot restul vietii parintelui). Donatia este de asemenea o varianta acceptabila, luand in considerare ca in acest moment nu exista alti mostenitori care sa o strice. Este putin mai "ieftina" donatia decat vanzarea. Locatia imobilelor este importanta in calculele taxelor, impozitelor, onorariilor aferente oricarei operatiuni de acest fel, dar le veti putea afla cu certitudine numai de la un notar din zona in care se afla bunurile.
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2013
VoL, utilizator

Alte discuții în legătură

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Copil nascut inafara casatoriei: dreptul la mostenire pirvu daniela pirvu daniela sunt casatorita de 15 ani iar sotul meu a avut o relatie extraconjugala acum 4 ani de unde a rezultat un copil pe care l-a recunoscut (3 ani), specific ca si ... (vezi toată discuția)
Mostenirea unui bun propriu simioncarmen simioncarmen mama mea are mostenire un apartament, prin titlu de mostenitor, de la bunica. mentionez ca la data decesului bunicii mama era casatorita cu o alta persoana ... (vezi toată discuția)