avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reglare mostenire casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reglare mostenire casa

Buna ziua

Va expun o problema ce nu stiu cum se poate rezolva : suntem 2 frati, mama a murit in 1990 iar tata renuntand la partea lui de casa ce-i revenea de la mama, a impartit-o la cei 2 copii (eu si sora mea) 1/2 de casa, fiecare primind 1/4 din toata casa. Dupa moartea tatalui in 2002, sora mea a mostenit cealalta jumatate de casa pentru ca l-a ingrijit pana la moarte, deci ea are 3/4 si eu 1/4 din casa. Foarte corect. Problema este ca acum ea a ocupat toata casa fara sa ma instiinteze iar eu ma gasesc fara nimic. Ma gandesc sa-i cer o restituire in bani pentru 1/4 din valoarea casei.

Intrebarea mea este urmatoarea :

Daca nu ne intelegem asupra sumei, care este calea oficiala ce pot sa o urmez ? La cine sa apelez pentru evaluarea casei si eventual cum sa fac sa recuperez banii, daca ea se opune ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: marc59 , utilizator 17:12, 9 Martie 2009
Problema dvs. este una de partaj, care se poate rezolva fie pe cale notariala, prin buna intelegere, fie pe cale judecatoreasca. Pe cale notarial se poate efectua o evaluare a imobilului, de catre un expert, urmind ca apoi prin act de partaj notarial sa conveniti asupra atribuirii intregului imobil catre sora dvs cu asumarea obligatiei acesteia de a va achita sulta, respectiv contravaloarea cotei dvs. de proprietate, evaluata la pretul de piata. Daca nu se poate ajunge la o asemenea intelegere, se poate promova o actiune de sistare a starii de indiviziune, deoarece nimeni nu poate fi silit a ramine in indiviziune, in cadrul procesului se va administra o expertiza tehnica judiciara, prin care se va evalua imobilul si se vor stabili posibilitatile de partaj. Daca imobilul nu este comod partajabil in natura ( adica fiecare coproprietar sa primeasca fizic o parte) atunci el se atribuie de regula coproprietarului care are cota majoritara si se stabileste sulta. Hotarirea judecatoreasca poate fi apoi executata silit, daca nu se achita sulta de buna voie. Deci, urmeaza sa apreciati dvs. care este calea cea mai potrivita.
Va multumesc mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Mostenire dani42ela dani42ela Am nevoie de un raspuns, va rog. Tatal meu a decedat in 2003. A lasat o casa in care locuieste mama mea. Eu, sora mea si fiul fratelui meu decedat, impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)