avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp lucru saptamanal- repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp lucru saptamanal- repaus saptamanal

buna ziua,

Lucrez intr-o unitate cu program de functionare non stop. Se lucreaza in 3 ture (2 de zi si una de noapte).
Tura de zi are durata de 7 ore, iar cea de noapte 10 ore. Sambata si duminica se lucreza cate 12 ore pe fiecare tura. Nu se platesc ore suplimentare, dar timpul de functionare trebuie asigurat. Conducerea a facut propunerea de a lucra 4 zile tura zi a 7 ore, si un weekend pe luna (12 ore sambata + 12 ore duminica) si sa avem 1 zi libera pe saptamana (de luni pana vineri). Propunerea a fost facuta cu precizarea ca fiind sambata si duminica orele lucrate se contorizeaza dublu ca timp.
adica 4zile X 7 ore=28 ore/saptamana x 4saptamani=112ore lucrate in timpul saptamanii + 2x(12+12)ore weekend=112+48=160 fix.

De curand s-a venit cu modificarea ca trebuie sa venim la lucru si in ziua libera, deoarece zilele de weekend nu se mai calculeaza dublu si astfel nu ne facem norma de 160 ore/luna si vom fi platiti ca atare. Precizez ca lucrez intro unitate sanitara( daca are vreo importanta).


ce pot face in aceasta situatie? Dupa o tura de weekend nu mai sunt bun de nimic. ei vor sa ma duc la lucru in fiecare zi


multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: nataliaz , utilizator 09:54, 10 Martie 2009
Se pare ca lucrati in afara normelor legale.
Va trimit alaturat prevederile din Codul Muncii
Durata timpului de munca

"Art. 108. - Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare." (O.U.G, nr, 55/2006)

Art. 109. - (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Art. 111. - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de maxim o luna calendaristica 3 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana (Legea nr. 371/2005).
(2¹) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura de activitate aplicabil, perioade de referinta mai mari de o luna 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni (Legea nr. 371/2002).
(2²) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2 si (2¹) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului indivudual de munca.
(3) Prevederile alin. (1) (2) si (2¹) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani. (O.U.G. nr. 65/2005)

Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

Art. 114. - Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.

Art. 115. - (1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza, daca aceasta posibilitate este prevazuta in contractele colective de munca aplicabile la nivelul angajatorului sau, in absenta acestora, in regulamentele interne.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 109 si 111.

Art. 116. - Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat


av Zaharia Florin
totusi, in situatia data ce pot face eu pentru a-mi respectate drepturile? ma pot apara in vreun fel de acest abuz?


Cu toate ca lucrez de peste 5 ani in aceata firma, nu stiu de vreun regulament intern sau contract colectiv de munca la nivel de angajator.
Daca nu se respecta dispozitiile legale privind repausul saptamanal , aveti posibilitate sa sesizati ITM-ul despre aceste nereguli. Chiar daca este o unitate cu program non-stop, repausul saptamanal de 2 zile consecutive trebuie respectat....chiar daca cele doua zile bibere consecutive nu se acorda sambata si duminica, este se acorda in alte zile.
Orice unitate este obligata sa aiba un regulament intern si acesta trebuie sa fie adus la cunostinta salariatilor si afisat intru-un loc vizibil.
este valabila aceasta regula chiar daca nu lucram 8 ore/zi , respectiv 40ore/saptamana?
se pune problema de total ore pentru o norma intreaga.
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 132. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
Art. 133. - (1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).

Alte discuții în legătură

Program de lucru inegal rocriss rocriss Buna ziua, Am o situatie cu care nu m-am mai intalnit si nu stiu cum se procedeaza: O societate noua trebuie sa faca angajari. Oamenii vor lucra intr-un ... (vezi toată discuția)
Program 12 cu 24, 12 cu 48 neov neov Buna ziua, S-a mai discutat de nenumarate ori acest aspect dar in continure unele aspecte sunt neclare pentru mine. Trebuie asigurat program 247 intr-o ... (vezi toată discuția)
Munca in schimburi, mai putin de 40 ore pe saptamana ionela_07 ionela_07 In situatia in care, lucrand in ture de 12/24, respectiv 12/48, intr-o luna nu am cum sa efectuez cele 40 ore , insa lucrez si in week-end conform ... (vezi toată discuția)