avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz succesiune

Buna ziua! Sunt chemata pentru succesiune in care se dezbat niste pamanturi si o casa... Ce se intampla daca refuz succesiunea? Voi fi chemata in judecata care are ca obiect deschiderea procedurii succesorale si partajul succesoral, acolo voi putea cere valoarea pamanturilor ce imi revin mie despagubite in bani? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dovleacmihaela , utilizator 22:41, 18 Iunie 2013
De ce sa refuzati? Succesiunea se poate dezbate la notar sau in instanta. Costurile in instanta sunt mai mari deoarece la partaj se timbreaza in functie de valoare.
Daca sunteti in termenul de optiune succesorala faceti declaratia de acceptare a sucesiunii.
Multumesc pentru raspuns! As mai avea o intrebare va rog, daca primesc citatie acasa si nu ma prezint ce se intampla? Voi fi data in judecata sau se poate dezbate succesiunea fara mine si eu sa imi pierd partea?
Daca primiti citatie de la notar si nu va prezentati si nu ati facut declaratie de acceptare a succesiunii sunteti prezumat renuntator si nu mai veti mosteni. daca nu va prezentati si ati dat declaratia de acceptare notarul va suspenda dosarul si succesibilii se vor adresa instantei de judecata.
Multumesc inca o data foarte mult! Vreau sa fac aceasta declaratie de acceptare cum sa procedez cand ma voi prezenta la notar si care ar fi consecintele?
Puteti face acetate declaratie numai daca sunteti in termenul de optiune succesorala, adica nu a trecut un an de la deces. Va prezentati la orice notar cu cartea de identitate, certificatul de deces si actul de stare civila din care reiese gradul de rudenie cu defunctul. Aceasta declaratie se inregistreaza pe cheltuiala dvs intr un registru national astfel ca la dezbaterea succesiunii notarul competent va fi obligat prin lege sa consulte acel registru si sa va citeze .

Alte discuții în legătură

Somatie pentru acceptaea succesiunii??? PaolaD PaolaD Am citit pe un site ca, in termen de un an de la deces, copii si sotul ramas in viata sunt chemati printr-o citatie la notar pentru exprimarea dreptului de ... (vezi toată discuția)
Constatare succesiune deschisa dandanaua dandanaua daca autorul a decedat in 1997 si mostenitorii, pana in prezent, nu si-au exprimat dreptul de optiune succesorala, in cadrul actiunii de partaj succesoral, se ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar alexcs_1 alexcs_1 Buna seara, am o problema legata de succesiunea deschisa la notar, in urma decesului tatalui meu (23 martie2015), fiind unic fiu. Am deschis succesiune la ... (vezi toată discuția)