Buna seara, am o problema legata de succesiunea deschisa la notar, in urma decesului tatalui meu (23 martie2015), fiind unic fiu. Am deschis succesiune la notar (cu care initial mama mea a fost de acord), dar cand a aflat ca are doar 1/4 din partea tatalui meu, refuza sa se prezinte la notar. A primit si a semnat de primire citatiile prin posta (pana acum 2), dar nu se prezinta. Am incercat sa stau de vorba cu ea, dar ea nu e de acord cu aceasta "impartire", spunand ca as avea intelegere cu dna notar si ea nu semneaza nimic.
In acest caz, se mai poate face succesiunea? Dna notar sustine ca poate face succesiunea in lipsa mamei, in urma careia as putea obtine un certificat de mostenitor cu cota de 3/4 din partea tatalui meu.
Daca mama dvs legal citata nu se prezinta in termenul de optiune succesorala de 1 an de la deces poate fi prezumata renuntatoare. A semnat cererea de dezbatere? A dat declaratie de acceptare a succesiunii? Daca a facut unul din cele doua acte sau numai unul, nu poate notarul sa o citeze pentru a fi prezumata renuntatoare.
Cotele sunt astfel sotia supravietuitoare 1/4 si descendentul 3/4. Insa pentru bunurile facute in comun cu sotia, in timpul casatoriei, aceasta va avea cota de 1/2 din bun plus 1/4 din 1/2 din partea sotului decedat, astfel ca va avea o cota mai mare din bunurile comune fata de descendent, adica ea va avea 5/8, iar copilul 3/8. Spuneti i si asta ca sa inteleaga, in plus daca depasiti doi ani de la decesul tatalui veti plati si impozit pe succesiune de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Daca nu reusiti, adresati va instantei de judecata, notarul va suspenda dosarul si va va infruma la instanta pentru dezbaterea succesiunii.
"A semnat cererea de dezbatere? A dat declaratie de acceptare a succesiunii?"
Nu a facut nici un act, astazi a semnat cea de-a treia citatie. In citatie este specificat ca daca nu se prezinta se considera renuntatoare, termenul de 1 an se apropie. Banuiesc ca va trebui sa-si faca singura, ulterior, la alte preturi, succesiunea.
Locuim in aceeasi casa, separat (intrari separate). M-ar interesa sa platesc impozitul pt partea mea, sa imi pun contor de energie separat si pt aceasta imi trebuie act de proprietar. Momentan tot este pe numele ei, dar eu platesc (din cont bancar, se pot demonstra toate platile). Daca se incheie succesiunea, se va putea merge mai departe pentru stabilirea exacta a ce i se cuvine fiecaruia?
"Daca nu reusiti, adresati va instantei de judecata, notarul va suspenda dosarul si va va infruma la instanta pentru dezbaterea succesiunii. "
Nu inteleg de ce ar trebui suspendat dosarul , odata ce termenii legali sunt indepliniti.
Imi venea sa va raspund ”d-aia”. Eu v-am dat raspunsul la prima postare a dvs care nu era cu atatea lamuriri ca a doua!
Atentie, asa cum v-am spus va fi declarata renuntatoare la succesiune, deci dvs veti culege toata succesiunea din partea tatalui dvs. ea nu mai are ce succesiune sa dezbata.
O veti mai dezbate dvs pe ei, cand i o veni obstescul sfarsit....desi nu stabilim noi ordinea inmormantarilor.
Domnia sa insa va pastra din bunurile comune cu tatal dvs cota de 1/2 din bunuri. Daca doriti , dupa succesiune se poate face un partaj urmat de o dezmembrare.
Dacă i s-au trimis 3 citaţii înseamnă că notarul nu a mers pe procedura pentru a-l prezuma renunţător. Acolo nu este necesar de 3 citaţii. E suficient una. Nu cred că notarul a ales această procedură. Mai degrabă o tot citează cu gândul că poate se va prezenta la dezbaterea succesiuni.
Taxa de succesiune
liveomars
Buna ziua!
Care este procedura legala pentru taxa de succesiune in urma decesului mamei, mostenitori sunt: sotia si 2 copii.
Tatal vrea ca copiii sa renunte ... (vezi toată discuția)
Succesiunea
cristache paula
va rog mult ajutati-ma cu unele nelamuriri.
mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa bunicul meu ,si nu stiu ce parte ii revine ei.
bunicul meu a avut 4 ... (vezi toată discuția)