avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constatare succesiune deschisa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constatare succesiune deschisa

daca autorul a decedat in 1997 si mostenitorii, pana in prezent, nu si-au exprimat dreptul de optiune succesorala, in cadrul actiunii de partaj succesoral, se solicita sa se constate deschisa succesiunea defunctului si sa se partajeze bunurile ramase de pe urma acestuia, conform cotelor parti ce se cuvin fiecarui mostenitor? Este necesar abvsolut sa se prezinte in instanta dovada de la notar ca sucesiunea nu a fot dezbatuta?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:02, 18 Martie 2009
Este absolut necesar. Registrul de succesiuni se afla de regula la Camera Notarilor Publici din circumscriptia Judecatoriei unde este ultimul domiciliu al defunctului (mentionat in certificatul de deces).
Multumim frumos.Se plateste vreo taxa la eliberarea acelei dovezi de catre notar?
Da, nu mai retin, e cam 40 de lei la Camera notarilor locala.

Dar nu am inteles scopul urmarit de prima intrebare pusa... daca mostenitorii nu dovedesc acceptarea succesiunii sunt decazuti din dreptul de optiune succesorala si mostenirea ori e vacanta ori se transmite rudelor in grad succesiv (daca acestea au acceptat).
In cei 12 ani de la decesul autorului succesiunea nu a fost dezbatuta.Nu exista certificat de mostenitor pana in prezent, dar mostenitorii autorului au folosit si casa si terenurile, deci, au acceptat tacit succesiunea.Tocmai pentru a obtine forme legale, privitor atat la faptul ca sunt mostenitorii legali ai autorului cat si la partajarea masei suceorale, unii dintre ei vor sa-i cheme pe ceilalti in fata instantei.Multumesc pt.informatia cu cuantumul taxei la notar.
Daca se inteleg, nu vad de ce sa se duca in instanta. Faceti un calcul la taxa de timbru si vedeti daca nu ajungeti tot acolo cu intregul cost, avand in vedere ca actiunile in constatare se timbreaza la valoare acum...

Nu e la notar, la Camera Notarilor... Aveti grija, poate platiti degeaba unele consultatii notariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare succesiune. leusan leusan Un copil al defunctilor din 2 accespta pentru unul mostenirea tacit prin acte si fapte.Pentru un alt parinte o accespta expres prin declaratir notariala in ... (vezi toată discuția)
Despre mostenire radud62 radud62 In acest an ambii parinti au decedat( aprilie 2012). A ramas o casa si terenul aferent. Suntem trei frati: doi locuiesc in alte localitati iar o sora ... (vezi toată discuția)
Succesiune C-D.Z C-D.Z Buna ziua, as dorii si eu o indrumare in acest caz: In 1994 a murit tatal meu, iar in 1997 mama impreuna cu mine si fratele mai mic am mers la notariat si ... (vezi toată discuția)