avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate si concediul de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate si concediul de crestere copil

Buna ziua,

Am si eu cateva nelamuriri. Stiu ca acel concediu de maternitate de 126 zile, din care obligatoriu minim 42 dupa nastere se plateste cu 85% din brut. Adica teoretic in acea perioada iei mai multi in mana decat inainte. Asta cred ca am inteles bine, dar nu inteleg pentru concediul de crestere copil daca am inteles bine. Daca doresc sa stau 2 ani acasa, daca 85% din net vine peste 1200 eu nu pot lua decat 1200? Acestia 1200 ii iau lunar timp de doi ani sau in al doilea an iau mai putin? Si inca ceva, dupa ce nasc, care sunt pasii care trebuie facuti pentru a intra in CIC? trebuie sa ii fac in perioada de maternitate de dupa nastere? intreb ca sa nu pierd si sa fac prea tarziu... Trebuie sa iau ceva de la munca? Stiu doar ca trebuie sa ajung la casa de pensii si atat ...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:29, 18 Iunie 2013
1. Indemnizatia lunara pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) indiferent pentru care varianta de CCC optati:
- daca optati pentru CCC pana la 1 an indemnizatia este de minimum 600 lei si maximum 3400 lei;
- daca optati pentru CCC pana la 2 ani indemnizatia este de minimum 600 lei si maximum 1200 lei.

2. Indemnizatia lunara este aceeasi pe toata perioada de CCC.

3. Puteti beneficia de CCC dupa ce se termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nastererea copilului.

4. - Actele pentru indemnizatia pentru CCC se depun la Primarie de unde veti lua si lista cu actele necesare.
- Actele se depun la Primarie in termen d 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati indemnizatie pentru CCC.

5. Pentru a intra in CCC procedati in felul urmator:
- faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC (pana la 1 an sau 2 ani);
- angajatorul emite decizia de suspendare a CIM (o copie dupa aceasta decizie o atasati la dosarul pe care il depuneti la Primarie;
- angajatorul va completeaza si adeverinta tip cu veniturile nete pe cele 12 luni.
hmm, pai eu din cate stiu daca am salariul net 1900 ( dupa impozitarea bonurilor o mie opt sute si ceva) de un an de zile ar fi de expl. 0,85*(1900+1895+1845+1856.....)/12 nu? Daca da, la mine ajunge la 1615 ... daca optez pana la 2 ani tot nu inteleg de ce se spune maxim 1200 daca la mine ar depasi ...? Sau tot nu am inteles bine?pana la urma pot lua 1615 sau nu?
Inca ceva... trebuie sa depun la Primaria Generala sau la primaria sectorului in care am buletinul, sau oricare? Si sa inteleg ca daca eu nasc in noiembrie pot depune cererea cu o luna inainte de expl pentru a beneficia imediat de indemnizatie?
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
AndreeaCristina86, utilizator
1. - Fiindca asa sunt prevederile legale.

- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...
- Puteti benficia de indemnizatia de 1615 leilunar daca optati pentru CCC pana la 1 an.

- In veniturile nete intra si veniturile din indemnizatia pentru concediul de maternitate.

2. Cererea si actele necesare se depun la Primaria de sector, serv. Asistenta sociala.

3. - Aceste acte le depuneti la Primaria de sector in termen de maximum 60 de zile de la data cu care doriti sa primiti indemnizatia pentru CCC.
- Cu cat depuneti mai repede actele cu atat mai repede veti primi si indemnziatie.

4. Daca doriti sa primiti indemnizatie cu a 43-a zi de la nasterea copilului trebuie sa renuntati la restul de concediu de maternitate (postnatal).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La indemnizatia de crestere copil se ofera 85% din ce salariu? florian_m21 florian_m21 Daca imi iau concediul de crestere copil si in ultimul an am cotizat 6 luni ca angajat la o firma si 6 luni la alta firma cu salarii diferite, ultimul ceva mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de ccc mitid84 mitid84 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti si mie cu cat se plateste primul an de crestere copil si anul al 2lea de crestere copil. In al doilea an este o suma fixa ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie crestere copil marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Imi spuneti si mie va rog in momentul de fata cat este indemniztia pentru crestere copil pana la 2 ani. Va ... (vezi toată discuția)