avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului

Am 2 ore trecute pe carte de munca si un salariu de 200 de lei, se poate sa platesc eu separat darile la stat sa primesc o indemnizatie mai mare nu cea de 600 de lei?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:24, 20 Ianuarie 2015
1. Plata contributiilor (darilor la stat) nu va ajuta sa aveti o indemnziatie pentru concediu crestere copil (CCC) mai mare.

2. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) dar:
- ea nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an;
- ea nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani.

3. Adica solutia este sa vi se mareasca salariul.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cand se calculeaza indemnizatia se iau in calcul ultimele 6 luni din cele 12 care sunt obligatorii?Intreb sa vad daca are vreun rost sa maresc salariu sau nu ?
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
cotropica87, utilizator
Art.2 din OUG 111/2010
...
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
...

Astfel, se aduna veniturile nete realizate pe cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) si apoi se imparte la 12. Rezultatul obtinut se inmulteste cu 85%. si rezulta cuantumul indemnizatiei.
k, ms.pe unele site-uri am citit ca se iau in considerare ultimele 6 luni
1. Dvs. confundati CCC cu concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. Cele 6 luni de care vorbiti constituie baza de calcul pentru indemnizatia pentru concediul de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de ccc mitid84 mitid84 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti si mie cu cat se plateste primul an de crestere copil si anul al 2lea de crestere copil. In al doilea an este o suma fixa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2013 ellav ellav Buna. As vrea sa stiu daca este adevarat ca in cazul in care aleg sa stau acasa 2 ani in CCC voi primi o indemnizatie de max 1200 lei? Mentionez ca venitul meu ... (vezi toată discuția)