avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie si concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie si concediu crestere copil

Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada de cotizare?
(Din 2 iulie - 2 iunie se fac cele 12 luni obligatorii de cotizare). Salariul meu este de 840 brut si 630 net, cat ar fi indemnizatia ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:57, 24 Ianuarie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC nu este relevant daca ati platit contributiile ci numai daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati avut venituri din salarii.

2. Daca veti naste in august 2013 cele 12 luni eligibile sunt septembrie 2012 - august 2013.

3. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- Pentru aceasta angajatorul va completeaza o adeverinta tip cu veniturile nete pe cele 12 luni.
Poate fi mai mica de 600 de ron?
daca sunt angajata de pe data de 2 iulie, si voi naste in aug , pot intra in concediu prenatal din luna iunie ? si daca da , cele doua luni iunie si iulie, intra in cele 12 luni de cotizare, adica angajatorul imi plateste in continuare ,in aceasta perioada?
Indemnizatia pentru CCC nu poate fi mai mica de 600 lei ... perioadele in care ati beneficiat de concediu de maternitate intra in calculul celor 12 luni ..

Art.2 din OUG nr.111/2010:
...
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...

iSR = indicatorul social de referinta in vigoare ... are , in prezent, o valoare de 500 lei .. ceea ce duce la faptul ca , cuantumul indemniztaiei nu poate fi mai mica de 600 lei.

Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
In cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC intra si lunile in care ati fost in concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate).
Daca sotul meu va opta in locul meu, pentru concediu de crestere a copilului, dar este angajat cu jum de norma , de 1 an si jum , afecteaza in vreun fel indemnizatia?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului calcul yenei2003 yenei2003 sunt angajata din 15 februarie 2012 initial cu jumatate de norma si salariu brut 600 lei/net 450 lei. incepand din 15 august 2012 mi s-a schimbat incadrarea la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc laurentiuu laurentiuu La inceputul lui decembrie sotia mea o sa nasca.Atat ea cat si eu suntem angajati. Eu lucrez in invatamant ca suplinitor, contractul de munca este pe perioada ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil mireille_is mireille_is Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca eu in ultimele 12 luni am avut 2 joburi cu norma partiala de munca, 6 ore la o firma respectiv 2 ore la o firma ... (vezi toată discuția)