avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie CCC

La inceputul lui decembrie sotia mea o sa nasca.Atat ea cat si eu suntem angajati. Eu lucrez in invatamant ca suplinitor, contractul de munca este pe perioada determinata si imi expira pe 30 august 2015.Pana in septembrie 2014 am avut un salariu in mana (net) de 1400 ron iar de la 1 sept pana la 30 august 2015 o sa am 1280 ron in mana.Rog raspuns concret la intrebari (cu art)
1) pot sa intru eu (tatal) 2 ani in CCC?
2) Ce indemnizatie o sa am?Dar cu alocatia?
3) Are vreo importanta ca, contractul imi expira in 2015 iar CCC o sa il am pana in 2016?
4) se considera vechime in invatamant (fara intrerupere) cei 2 ani?(nu in munca)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:14, 5 Septembrie 2014
1. Oricare dintre parinti poate intra in CCC daca indeplineste conditiile prevazute de lege.

2. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe ele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei pe luna.
- Alocatia de stat pentru copii se solicita prin aceeasi cerere cu indemnizatia pentru CCC si este de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

3. Fiind vorba de un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata acesta va inceta de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (adica la 30.08.2014).

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

Art. 22
...
(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
Va multumesc
Cand se depunde cererea pentru indemnizatie CCC?(predau la 3 scoli)
1. Cererea si actele necesare se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati indemnizatia pentru CCC.

2. - De la toate scolile unde lucrati trebuie sa luati adeverinta tip (Anexa 2) cu veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca se va naste copilul in decembrie cele 12 luni eligibile sunt ianuarie-decembrie 2014.
- Adeverintele tip le puteti procura de la Primarie.
pot intra eu un an apoi sotia celalalt an?Cum se procedeaza ?
1. - Celalalt parinte poate beneficia de cel putin o luna de CCC.
- Daca nu o face atunci se reduce CCC al primului parinte cu o luna de zile.

2. Daca dvs. intrati primul in CCC pana la varsta de 2 ani puteti oricand sa suspendati plata indemnizatiei pentru CCC si sa intre sotia in CCC.

3. - Cand doriti sa intrati in CCC faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la 2 ani.
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM si cu actele necesare va prezentati la Primarie si completati cererea pentru indemnizatie pentru CCC.
- Cand vreti sa reveniti la serviciu faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Apoi prezentati la Primarie cu o copie dupa decizia de reluare a activitatii si solicitati suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC.

4. Apoi sotia face aceeasi pasi ca si dvs. cand doreste sa intre in CCC.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mama terenteionut terenteionut Buna ziua! Sotia mea este insarcinata,va naste in luna august. la locul actual de munca are contract de munca incepand din luna octombrie2015, prin urmare nu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Geanina2015 Geanina2015 Buna seara. Sunt functionar public cu statut special incepand cu decembrie 2009. In perioada mai 2012-septembrie 2014 am avut raporturile de serviciu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil calin1992 calin1992 Buna seara! Sora mea poate beneficia de indemnizatie crestere copil timp de doi ani daca a muncit in perioada 01 septembie - 01 decembrie si pe data de 18 ... (vezi toată discuția)