avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna seara.
Sunt functionar public cu statut special incepand cu decembrie 2009. In perioada mai 2012-septembrie 2014 am avut raporturile de serviciu suspendate din initiativa proprie (conf. art 78 alin 1 din legea 360/2002 si art. 44 alin 2 din Ord ministru 298/2011). In aceasta perioada nu am realizat venituri supuse impozitului pe venit iar in luna martie 2015 am nascut. Pana in iulie ma aflu in concediu de maternitate.
Intrebari: 1. Exista vreo posibilitate sa pot intra eu in concediu de crestere?
2. Pot plati eu suma echivalenta stagiului de cotizare pentru a ma incadra in cele 12 luni necesare pt concediu de crestere copil?
3. Daca unul dintre parinti la data nasterii copilului indeplineste conditiile de acordare a CCC iar celalalt le indeplineste ulterior nasterii concediul se poate transfera la celalalt parinte?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:00, 15 Aprilie 2015
1. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Daca ati nascut in martie cele 12 uni eligibile sunt aprilie 2014 - martie 2015.

2. - Plata (chiar si retroactiva) a contributiilor sociale nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Singura conditie este obtinerea de venituri (cum am aratat mai sus).

3. - Tatal copilului poate beneficia el de CCC daca indeplineste aceleasi conditii de mai sus.
- Completarea ulterioara datei nasterii a celor 12 luni de venituri nu ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

@ Geanina2015

1.Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. CCC nu se poate transfera de la un parinte la altul , daca unul din parinti nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei CCC la data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alina444 alina444 In cazul in care nu am nici un venit, ce indemnizatie primesc pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Postnatal tega tega buna seara.sunt insarcinata in 6 luni,de 4 luni nu mai lucrez,pot beneficia de postnatal???daca da ce ar trebui sa fac pt a beneficia de concediu??? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil max56 max56 Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti, daca pot beneficia de indeminzatie crestere copil, in conditiile in care, de 4 ani nu mai am serviciu , desi anterior am ... (vezi toată discuția)