avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand devine bunul propriu, bun comun?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand devine bunul propriu, bun comun?

va rog sa-mi explicati urmatoarele fraze
"Participarea soţului neproprietar la îmbunătăţirile sau reparaţiile ce se fac unui imobil, care este bun propriu al celuilalt soţ, nu duce la schimbarea naturii juridice a bunului, decât dacă l-au transformat în aşa măsură încât în fapt el a devenit un bun nou. Dacă nu a avut loc schimbarea naturii juridice a bunului, ceea ce constituie bun comun al soţilor este numai sporul de valoare pe care l-a dobândit bunul propriu ca urmare a îmbunătăţirilor efectuate în timpul căsătoriei"

Va rog sa-mi dati un exemplu.Ce inseamna 'bun nou"? Daca am consolidat o casa veche,rea si ii punem termopane,la geam si usi ,alt acoperis,turnam placa beton,o retecuim si o izolam exterior se poate considera bun comun desi casa e cumparata inainte de casatorie?
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 18:01, 21 Iunie 2013
Nu, ramane bunul propriu al celui ce l-a avut, toate cele ce le-ati enumerat se vor considera imbunatatiri ale acelui bun.
Exista acte de proprietate ale acelui bun care atesta cui apartine proprietatea.

..."nu duce la schimbarea naturii juridice a bunului, DECAT dacă l-au transformat în aşa măsură încât în fapt el a devenit un bun nou. "La fraza aceasta ma refeream adica la aceasta exceptie. Nu inteleg la ce se refera.Ce ar trebui sa-i fac unui bun ca el sa devina "bun nou"? Ma scuzati ca insist dar vreau sa inteleg despre ce e vorba.Multumesc!
Ar trebui, de exemplu, să demolaţi bunul vechi pînă la fundaţie şi să ridicaţi un altul. Sau, existînd posibilitatea extinderii, să construiţi în jurul şi deasupra casei cu două cămăruţe o vilă cu două etaje şi cu cîte 6 încăperi pe nivel.

Sau, ca exemplu la limita imposibilului, să daţi jos caroseria de pe Trabant, să scoateţi motorul, transmisia şi toate celelalte iar pe scheletul trabantului să montaţi elementele unui Mercedes.

:yeah:
Aha,acum inteleg de ce fostul sot incearca sa minta ca ar fi daramat casa veche si a reconstruit alta in locul ei.Vrea cu orice pret sa fie bun comun. Va multumesc!
Pentru a darama vechea casa si reconstrui alta casa,ii trebuie autorizatie de renovare eventual de constructie. Imbunatatirile aduse,nu-i confera dreptul de proprietar. Intr-un atare partaj,poate cere despagubiri pentru imbunatatiri numai proband cu acte.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
petricadracea, utilizator

Alte discuții în legătură

Folosinta bunuri comune in timpul divortului pana la partaj cristibox cristibox Buna seara!Am introdus actiune de divort ,m-am mutat din apartamentul in care am locuit cu sotia timp de 10 ani.Apartamentul este al parintilor ei si la o zi ... (vezi toată discuția)
Reconsolidare casa Dora Iulia Dora Iulia Buna ziua, Am si eu mai multe intrebari si sper sa gasesc raspunsul in aceasta comunitate. Am o casa veche in Bucuresti aproximativ din anul 1960 din ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru perete daramat la bloc? capraruioan capraruioan Buna ziua. Am inceput renovarea unui apartament destul de vechi. Peretele din dormitor (facut din BCA) avea crapaturi. Cand am scos usa cu tot cu toc, s-a ... (vezi toată discuția)