avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... MEDICINA MUNCII
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

MEDICINA MUNCII

Buna ziua!
Sotul meu este in concediu medical din februarie 2012.
August 2013 este ultima luna de concediu medical ce va fi acordata de comisie.
Ce variante are in continuare, avand in vedere ca tratamentul pt care este in concediu medical mai dureaza cateva luni.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:01, 19 Iulie 2013
Sotul meu doreste sa-si reia activitatea dar acest lucru nu este posibil pt ca mai are un tratament de urmat; concediul medical se poate prelungi pana la 2 ani la bolile grave sau maximul concediului medical este de 1 an si 6 luni.
Multumesc.
Reluarea activitatii, ca si prelungirea concediului medical, se poate face numai cu avizul comisiei medicale, care a hotarat prelungirea, de mai multe ori, a concediului medical peste durata de 120 de zile.
Inainte de a se prezenta la locul de munca/ postul de lucru, angajatorul il va trimite obligatoriu cu fisa de identifcare a riscurilor pentru locul de munca respectiv si cu recomandarea comisiei medicale, la medicul specialist de medicina muncii, cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, pentru a se efectua/ consemna, dupa caz, examenul medical periodic si a se reactualiza obligatoriu fisa de aptitudine a lucratorului.
Un exemplar din fisa de aptitudine se inmaneaza lucratorului si un expemplar angajatorului, care o va anexa la fisa individuala de instruire ssm, care se pastreaza la conducatorul locului de munca.
In fisa de aptitudine, medicul specialist de medicina muncii poate mentiona: APT, APT CONDITIONT, INAPT pentru locul de munca respectiv, urmand ca angajatorul sa procedeze in concordanta cu avizul respectiv.
De asemenea, medicul specialist de medicina muncii poate face recomandari pentru program redus de lucru, prestare de activitati in anumite medii de lucru, evitarea anumitor conditii de lucru/ activitati/ operatii, etc.
Multumesc pentru raspuns insa nu am primit raspunsul la intrebarea daca sotul meu poate primi de la comisie prelungirea concediului medical pana la 2 ani, poate stie cineva.
Alta intrebare este daca pe perioada concediului fara plata a unui angajat frma face plati pentru asigurari in acest timp sau firma nu este afectata financiar daca un angajat este in concediu fara plata.
Va multumesc!
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 13.
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.

(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:

a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;

b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;

c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;

d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.


2. - Daca un salariat este in concediu fara plata angajatorul nu plateste nimic pentru salariatul respectiv acesta nefiind asigurat nici la pensie, nici la sanatate, nici la somaj.
- Angajatorul poate fi afectat in cazul in care nu are un inlocuitor pe postul salariatului respectiv adica nu are cine sa indeplineasca atributiile respective.

As vrea sa fiu succinta si sa-mi raspundeti daca stiti:

In legatura cu raspunsul d-voastra la intrebarea 2,
1. trebuie neaparat sa-si bage actele pt pensie pt ca altfel nu este asigurat?
2. poate fi trecut la firma in concediu fara plata si in acelasi timp sa fie in pensie pt incapacitate temporara de munca?

Nu stim care este cea mai buna varianta pt a nu-si pierde locul de munca.
Multumesc!

Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
ContSters294075, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu medical yo_ionela yo_ionela Buna! Tatal meu a fost operat de cancer in data de 14 decembrie 2010. El se afla in concediu medical de atunci. Intebarea mea este cat poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate burloiunicoleta burloiunicoleta In 2006 am fost operata de cancer la sanul drept,anul trecut a recidivat si am fost operata si la celalalt san.Dupa operatie,fac tratament cu citostatice si ... (vezi toată discuția)
Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului? aloaurica aloaurica in somaj de o luna,acum sunt in concediu medical.Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului.Somajul este cu durata de 1 an. (vezi toată discuția)