Buna ziua,
In decembrie 2012 am fost implicata cu sotul meu intr-un accident rutier mortal, in care sotul meu a decedat pe loc. A intrat un tir in noi (avea viteza) si as vrea sa stiu care este procedura pentru dosarul de dauna ptr a-mi recupera banii pe masina distrusa ! Masina este distrusa in proportie de 80-90 % au trecut si 6 luni de atunci si am inteles ca trebuie sa se faca o expertiza. Cat timp dureaza pana se face expertiza si cat timp dureaza pana la finalizarea dosarului de dauna ?
Nu exista prevazut un termen in care sa se faca expertiza
Perioada de realizare necesara executari unei expertize tehnice in cazuri soldate de deces,este mai mare fata de alte evenimente rutiere,avand in vedere complexitatea spetei
Finalizarea expertizei este conditionata de bagajul de activitate al expertului tehnic,interesul acestuia,si de alti factori independenti de vointa partilor
Dezastru ! A trecut aproape un an de la nefericitul accident si inca nu a inceput procesul ! Nici macar nu s-a facut expertiza desii plata se efectuat deja acum 7 luni ! Atat de incet merg lucrurile in tara asta ! Sau se pot face mij-masuri ? Nu mai stiu ce sa mai cred !
Ati contactat expertul ?
De regula o legatura apropiata cu acesta ,este suficienta si il determina sa urgenteze finalizarea si depunerea documentatiei
Incercati sa sensibilizati expertul,eventual staruiti cu cerere oficial
Sau daca observati dezinteres,solicitati inlocuirea acestuia
Vor fi efectuate acte de cercatare penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa.
Oricand, in etapa urmaririi penale, cat si in fata instantei de judecata, pana la citirea actului de sesizare ( rechizitoriul ), va puteti constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat , precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.
V-ati constitui parte civila?In caz afirmativ, puteti preciza ulterior sumele de bani cu titlu de despagubiri.
Societatea asiguratoare are calitatea de asigurator de raspundere civila delictuala, in pricina dedusa judecatii, suportand atat daunele materiale, cat si cele morale, cerute si dovedite.
Expertiza tehnica mecanica va stabili imprejurarile in care s-a produs tragicul eveniment rutier.
Va puteti interesa de stadiul actelor de cercetare, cerand urgentarea acestora.
Odata ce va exista hotararea judecatoreasca, definitiva si executorie, inculpatul, in solidar cu societatea asiguratoare, va suporta sumele de bani datorate, cu titlu de daune.