avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident rutier sau accident de munca?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident rutier sau accident de munca?

Buna ziua
As dori sa stiu parerea unui specialist in urmatoarea problema:
In luna ianuarie 2013 sotul meu, sofer profesionist, angajat al unei firme de transport persoane (si curierat) a avut un accident rutier, produs chiar la iesirea din curtea firmei (la aprox. 200 metri).
Conducea un microbuz de persoane, care avea atasata si o remorca, goala in acel moment.
Inainte de plecarea in cursa, masina a fost verificata, dar din pacate, asa cum am mentionat mai sus, dupa ce a iesit pe poarta unitatii, la cateva sute de metri, remorca s-a desprins de masina si a intrat pe contrasens.
Din partea opusa venea un autoturism al carui sofer, fara experienta si probabil speriat, a tras dreapta, s-a rasturnat, rezultand 3 victime, din care 2 au avut rani usoare iar una a decedat in aceeasi zi. Soferul, evident nu a patit nimic.
Mentionez ca acesta nu avea viteza si nu consumase bauturi alcoolice, ceea ce s-a conformat ulterior.
As dori sa stiu daca firma respectiva trebuia sa inregistreze acest accident ca accident de munca.
Si daca nu, se poate face o sesizare la ITM ? Este prea tarziu ?
Ce poate face sotul meu, avand in vedere ca patronii nu l-au ajutat cu nimic ulterior, acesta suportand toate cheltuielile ce au survenit ? Ba mai mult, nu l-au mai platit din aprilie, iar acum 2 saptamani l-au pus sa solicite incheierea CIM prin acordul partilor (l-au obligat sa plece).
Multumesc pentru ajutor
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
Sanda67, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:55, 25 Iunie 2013
Discutia ati repostat-o ulterior, intr-o forma simplificata in sectiunea securitate si sanatate in munca.
Cine a mutat discutia in aceasta sectiune, a facut-o gresit, dovada ca abia astazi am gasit-o eu discutia initiala, in prezenta sectiune.

Daca soferul, angajat al firmei, nu a suferit vatamari care sa necesite concediu medical si daca victimele din celalalt vehicul care au suferit vatamari, nu sunt angajati, atunci evenimentul nu trebuie comunicat la ITM si nu se inregistreaza ca accident de munca.
Acest lucru, nu impiedica firma, al carui angajat a fost implicat in accidentul rutier, soldat cu victime (care nu sunt angajati ai firmei si nici ai altei firme), sa numeasca o comisie pentru cercetarea evenimentului produs, mai ales in conditiile in care evenimentul rutier produs a fost retinut in responsabilitatea soferului, angajat al firmei si s-a datorat unei defectiuni la echipamentul de lucru (autovehicul).
Documentul respectiv va fi util (si solicitat) in urma cercetarii evenimentului rutier produs, ulterior, daca se ajunge la parchet/ instanta, de catre politie/ parchet/ instanta, pentru efectuarea unei expertize tehnice judiciare, in specialitatea auto.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook

Daca firma este unica raspunzatoare pentru desprinderea remorcii (conform unui document scris), puteti deschide actiune impotriva firmei.
Studiati cu atentie PV de cercetare accident rutier, intocmit de catre politie.
Dosarul accidentului rutier va ajunge la parchet, dupa incheierea cercetarii de catre politie, deoarece in urma accidentului rutier, s-au inregistrat victime.
Parchetul va stabili daca este vorba de un caz penal si va trimite dosarul in instanta sau va da neinceperea urmaririi penale.
Pentru recuperarea cheltuielilor (in cazul ca soferul nu a fost gasit si el vinovat de producerea accidentului de circulatie), puteti deschide actiune in instanta civila, daca aveti documente care sa mentioneze ca respectivele plati, de care amintiti, au fost facute de catre soferul firmei de transport.
Pentru neplata salariului din luna aprilie si pana la data incetarii CIM, puteti deschide actiune in contencios administrativ, chemand firma in judecata.
Pe ce motiv l-au obligat firma sa plece, daca dvs. mentionati ca s-a intocmit un document de incheiere a CIM, pe cale amiabila, la solicitarea sotului dvs. ?
Multumesc pentru lamuriri.
Patronii i-au reprosat (culmea, abia acum) ca din cauza accidentului nu mai poate lucra la ei, si l-au pus sa faca cerere de incetare a CIM.
Sanda67 a scris: "Patronii i-au reprosat (culmea, abia acum) ca din cauza accidentului nu mai poate lucra la ei si l-au pus sa faca cerere de incetare a CIM."

Acesta nu poate fi un motiv adevarat, care poate fi invocat.
Daca in urma cercetarii evenimentului produs, de catre comisia numita de catre angajator, in documentul incheiat cu aceasta ocazie, s-a mentionat ca evenimentul s-a produs deoarece remorca nu a fost asigurata, iar sarcina de verificare/ asigurare a remorcii inainte de a iesi pe poarta firmei, conform instructiunilor proprii ale firmei era a soferului, atunci, acesta poate fi un motiv pe care sa il invoce patronii, conform caruia soferul nu mai poate lucra la ei in firma si o solutie convenabila pentru sofer si patron (in ideea ca nu s-a produs un accident de munca, cu victime) este incetarea amiabila a contractului individual de munca, la cererea lucratorului.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Ceea ce pot sa va mai spun este ca firma nu a facut nici o cercetare in urma accidentului si ca in cadrul firmei exista o persoana desemnata cu verificarea autoturismelor la plecarea in cursa...
Daca ma gandesc bine, raspunzator pentru desprinderea ulterioara a remorcii era si persoana respectiva ...
Oricum, in acest moment s-a solicitat expertiza tehnica, dupa care vom vedea ce este de facut in continuare....
Multumesc inca o data pentru informatii.
Sanda 67 a scris: "Daca ma gandesc bine, raspunzator pentru desprinderea ulterioara a remorcii era si persoana respectiva .."
Expertul numit de catre parchet pentru efectuarea expertizei tehnice judiciare va avea in vedere numai mentiuni existente in instructiunile proprii ale firmei, in procedurile intocmite si aprobate la nivelul firmei, in fisa de post a soferului si aventual a altui lucrator angajat al firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier - cand este si accident de munca. Sanda67 Sanda67 Buna ziua. As dori sa aflu daca un accident rutier, in urma caruia soferul, angajat al unei societati, nu a avut nevoie de ingrijiri medicale, dar care s-a ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu 32 victime, caz musamalizat. Laszlo Bicsak Laszlo Bicsak Buna ziua, Va rog sa analizati speta de mai jos si va rog sa dati cu parerea, ce se poate face, daca se mai poate face ceva: Accidentul rutier a avut loc in ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu mașina firmei VALIRIVERA VALIRIVERA Se pot cere despăgubiri de la angajat dacă a produs un accident auto, în condițiile în care mașina a avut defecțiuni tehnice și incarcatura a fost ... (vezi toată discuția)