avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare apartament cu cota redusa de 5% TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare apartament cu cota redusa de 5% TVA

Firma X are sediul intr-un apartament achizitionat prin credit ipotecar de la o banca. Nu mai poate achita ratele deoarece nu mai are activitate. Impreuna cu banca se cauta un cumparator. Intrebarea mea este : daca cumparatorul va fi persoana fizica se poate aplica cota redusa de 5 % tva ?
Multumesc anticipat.
Cota de 5% poate fi aplicata numai daca se intrunesc conditiile art. 140 al 2/1 din CF (SU 120mp, val <380.000 lei si sa nu fi detinut locuinte achizitionate cu 5%). Deci, conditia ca cel care achizitioneaza sa fie persoana fizica nu este suficienta.
De asemenea, din intrebarea dumneavoastra inteleg ca e vorba de un imobil folosit (nu nou). In acest caz ati putea sa-l vindeti si in conditii de scutire TVA cf art. 141 al. 2 lit. f CF. E adevarat ca ar trebui sa faceti si ajustarea taxei deduse la cumparare dar ...puteti sa faceti un calcul sa gasiti varianta optima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la achiziționarea imobil? vconceptv vconceptv Buna ziua.In anul 2023 am achiziționat împreună cu soția un apartament nou cu TVA redus 5%. Am dori în anul 2024 să achiziționăm o alta locuință ... (vezi toată discuția)
Tva 5% vanzare imobil Rentalhouse Rentalhouse Societatea a achizitionat un apartament in 2010 cu taxare inversa. Acum doreste sa-l vanda cu TVA 5%, indeplinind conditiile, respectiv suprafata utila pana in ... (vezi toată discuția)
Tva 5% apartament nou (supr. utila = 120,6mp) uncharted uncharted Doresc sa achizitionez un apartament nou intr-un ansamblu rezidential. Suprafata utila in cadastru este de 120,6 mp, iar in extrasul de carte funciara este de ... (vezi toată discuția)