avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIONARE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIONARE

Sunt nascut in aprilie 1962.
Am fost elev al scolii de politie 2 ani.
Am lucrat 10 ani in cadrul MAI in conditii speciale si 5 ani ca civil in conditii deosebite.
In ultimii 8 ani am fost pensionat medical in cadrul MAI,pana anul trecut cand boala nu s-a mai incadrat in grad de invaliditate.
Am vreo posibilitate sa ies la pensie (la limita de varsta,anticipat,partial anticipat?)
Am scris la toate forurile implicate(MAI,IGP,Min.Muncii,Casa de pensii a MAI),iar
raspunsurile au fost contradictorii:unele ca pot iesi la pensie la 57 de ani,ca militar,altele la 65 de ani,ca civil.
Va rog,daca poate cineva sa ma lamureasca,am ajuns la 51 de ani fara nici un venit si fara posibilitati de angajare(dupa 8 ani de pensie de invaliditate nu ma angajeaza nimeni,nici macar MAI,al carui raspuns la cererea mea de reincadrare a fost ca "intr-adevar,nu ma mai incadrez in grad de invaliditate,dar istoricul bolii exista".
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cristiana59 , utilizator 21:51, 23 Iunie 2013
Nefiind cadru in activitate, nu beneficiati de prevederile legii, Anexa 6 , conform careia ati fi avut dreptul la pensie limita de varsta la 57 de ani si 1 luna.
Anexa 6 se aplica la cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Conform Legii nr.263/2010, Anexa 5, dupa data nasterii aveti dreptul la pensie limita de varsta la 65 de ani, cu conditia realizarii a minim 15 ani de stagiu de cotizare.
Pentru a beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala este obligatorie indeplinirea conditiei de realizare a stagiului complet prevazut de lege, de 35 de ani pentru un barbat.

Stagiul realizat de dvs:
2 ani - scoala
10 ani - MAI
5 ani - civil
8 ani - pensie invaliditate (stagiu asimilat)
5 ani - stagiu suplimentar acordat pentru cei 10 ani de conditii speciale (6 luni/an x 10 ani)
1 an 3 luni - stagiu suplimentar acordat pentru 5 ani de conditii deosebite (3 luni/an x 5 ani)
Total stagiu realizat = 31 de ani si 3 luni

Deoarece nu indepliniti conditia de stagiu complet realizat (in care nu se include stagiul asimilat de 8 ani de pensie de invaliditate), nu puteti beneficia de nici una dintre cele doua pensii anticipate.

Pentru cei 10 ani de MAI aveti dreptul la o reducere de 5 ani la pensia limita de varsta.
Nu stiu daca aveti dreptul la reducere pentru cei 5 ani de conditii deosebite, deoarece tabelul de reduceri dat in lege incepe de la 6 ani de conditii deosebite, pentru care se da 1 an reducere.

Parerea mea este ca doar la 60 de ani puteti iesi la pensie limita de varsta.


Legea nr, 263/2010:

ART. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.....

ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani......

Va multumesc pentru raspuns,sunteti singura persoana care mi-a raspuns documentat la problema mea(daca v-as arata teancul de raspusuri de la forurile in drept,nu v-ar veni sa credeti)nOricum astept legea noua a pensiilor militare,poate aduce ceva modi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)
Vârsta minima si cotizatia realizata Natalbanat Natalbanat La vârsta de 62 de ani si 2 luni si cu cotizatia realizata de 23 de ani si 7 luni, un barbat poate iesi la pensie? Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)