avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... adeverinta angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

adeverinta angajat

Un angajat care nu mai lucreaza la o soc.com.solicita o adev.din care sa reiasa ca are toate contributiile de sanatate platite pana la data incetarii CIM.
De fapt,a solicitat-o cu nr.de inreg.retroactiv,soc.a refuzat si acum solicita motivand ca ii trebuie la medicul de familie.In realitate are mama internata in spital,neasigurata.In acest moment este neasigurata si salariata,dar incearca retroactiv sa o inscrie coasigurat pe mama ei.
Angajatorul este obligat sa-i dea aceasta adeverinta?Angajatorul are temerea folosirii adev.in scopuri nu tocmai legale.
Daca primeste adev.si semneaza pe 1 exmpl.de primire este acoperitor?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:13, 21 Iunie 2013
Din Ordinul nr. 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate

ART. 22
(1) Persoanele care au calitatea de salariat, precum şi coasiguraţii acestora vor putea face dovada calitãţii de asigurat pe baza adeverinţei prevãzute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinţa eliberatã de angajatori, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1^1. Termenul de valabilitate a adeverinţei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.
(2) CAS elibereazã documente care fac dovada achitãrii contribuţiei şi deţinerii calitãţii de asigurat pe baza listelor depuse de angajatori, pe baza evidenţelor organizate pentru categoriile de persoane prevãzute la art. 213 din lege şi pentru categoriile de persoane care realizeazã veniturile prevãzute la art. 257 alin. (2) lit. b)-f) şi la art. 259 alin. (9) din lege.

Daca nu mai este angajata, angajatorul nu mai este obligat sa elibereze adeverinta de asigurat pentru persoana respectiva. Daca acesta doreste sa vada perioada de plata a contributiilor la sanatate facute pe numele sau, poate solicita o astfel de dovada de la casa de sanatate.

Iar partea cu mama coasigurata este greu de facut retroactiv. Mama trebuia sa fie declarata ca persoana in intretinere la locul de munca si in acelasi timp si coasigurata, numele ei trebuia sa apara in declaratia D112, deci angajatorul ar trebui sa depuna declaratie rectificativa pentru aceasta. Ceea ce nu prea cred ca ar face cineva,
In general , nu se poate elibera o adeverinta cu numar retroactiv.
Angajatorul poate elibera o adeverinta pentru perioada solicitata de catre angajat. Refuzul de a elibera o astfel de adeverinta poate face obiectul unei sesizari la institutiile abilitate sau obiectul unei actiuni in instanta.

O adeverinta se intocmeste in dublu exemplar. Unul se inmaneaza salariatului si celalalt ramane la angajator alaturi de confirmare de primire

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia poate fi coasigurat? Elena Piroi Elena Piroi Sotia poate fi coasigurat?Poate beneficia de serviciile medicale la fel ca sotul? Am un caz in familie in care medicul de familie refuza sa dea trimitere ... (vezi toată discuția)
Sotia luata ca si coasigurat valentin111 valentin111 cum pot sa procedez sa iau sotia si copilul pe asigurarea mea medicala (vezi toată discuția)
Frate in intretinere - coasigurat? chance1 chance1 Buna ziua! Daca eu il am in intretinere pe fratele meu ( el neavand serviciu) , nu devine automat coasigurat in sistemul public de sanatate? (vezi toată discuția)