avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare bani din datorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare bani din datorii

Buna ziua,
Am si eu cateva nelamuriri, daca poate cineva sa ma ajute.
In noiembrie 2012 am cumparat un apartament prin licitatie, dar nu am intrat in posesia lui decat in aprilie 2013, in tot acest timp sau acumulat cheltuieli la intretinere pe care fostii proprietari nu le-au achitat.
1) Eu as vrea sa stiu daca trebuie sa achit mai intai acele cheltuieli ca sa pot sa sa-i dau in judecata pentru a-mi recupra banii?
2) In cat timp trebuie sa fac aceste demersuri de la intrarea in posesie ?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:50, 22 Iunie 2013
In intervalul noiembrie 2012-aprilie 2013 ex proprietarii au locuit efectiv in apartament?
Daca au locuit in apartament sumele acumulate le revin acestora
La momentul intrarii in posesia apartamentului ati anuntat asociatia de proprietari ?
Normle care guverneaza activitatea asociatiilor de proprietari precizeaza dreptul asociatiei de proprietari de a aplica penalitati la sumele cu titlu de restanta-neachitate in termenul stabilit 20+30 de zile,si actionarea in justitie a proprietarului dupa 90 de zile de la acumularea restantelor
Multumesc,
Da, in intervalul noiembrie 2012-aprilie 2013 ex proprietarii au locuit in apartament.
Da, in momentul in care am intrat in apartament am anuntat asociatia .
In aceasta situatie responsabil exclusiv pentru sumele cu titlu de restanta este ex proprietarul
Asociatie de proprietari in intervalul noiembrie-mai -daca avea interes pentru recuperarea sumelor cu titlu de restanta,avea dreptul sa respecte si sa aplice disp
art 49,50.51 din L nr 230/2007
ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru
orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată.
Penalizările nu vor fi mai
mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de
30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să
poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile
calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul
fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata
penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu
reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
ART. 50
(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice
proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de
oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice
modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
ART. 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra
apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din
condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru
sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul
cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei,
la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima
listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu
de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari
sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă
plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la
alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.

Concret ,sumele acumulate de ex proprietar nu va sunt imputabile,asociatia de proprietari nu are temei legal sa vi le impuna dvs la plata
mutumesc
Dv. platiti intretinerea din luna in care ati devenit proprietar cu acte-n regula, indiferent de cine a locuit sau nu a locuit in apartament.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cheltuiele de bloc neplatite si mobila ecc. furate Giuliano Piccoli Giuliano Piccoli BUNA ZIUA, AM DIVENIT PROPRIETAR CU COTA 1/2 DE UN APARTAMENT, PRIN SINTINTA DE TRIBUNAL ARAD IN OCTOMBRIE 2010. IN APARTAMENT ERAU CA CHIRIASI (CU CONTRACT ... (vezi toată discuția)
Datorii la intretinere beatrice3108 beatrice3108 Buna ziua, va retin atentia cu urmatoarea speta: In luna agust 2011, am parasit domiciliul conjugal impreuna cu fiul meu, eu fiind coproprietar al unui ... (vezi toată discuția)
Executari silite imobile ContSters275324 ContSters275324 Am cumparat un apartament de la executare silita de la o banca. Fostul proprietar are datorii mari la intretinere, trebuie sa le preiau eu? Asa ceva nu scria ... (vezi toată discuția)