avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere dupa concediu de sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere dupa concediu de sarcina si lauzie

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru a concedia legal o angajata dupa terminarea concediului pentru sarcina si lauzie.
La angajare, aceasta era insarcinata in primele luni, dar nu a spus nimic. Pe perioada derularii contractului de munca a creeat mai multe probleme la locul de munca pentru care a fost sanctionata doar cu mustrari verbale. Cand s-a simtit amenintata cu concedierea a anuntat imediat ca este insarcinata si din ziua urmatoare pe motiv ca are probleme cu sarcina a intrat in concediu medical dupa care a urmat concediul pentru sarcina si lauzie.
Intrucat nu are lucrate decat aprox. opt luni nu beneficiaza indemnizatie de concediu pentru ingrijirea copilului si probabil va dori sa se intoarca la serviciu, dar nu mai este dorita mai mult ca intre timp pe postul ocupat de ea s-a angajat o alta persoana mult mai serioasa la care nu am vrea sa renuntam.
Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 21 Iunie 2013
art 65 Codul Muncii...doar ca trebuie respectat preavizul de 30 de zile.
@ sarah1985 a

De unde ati scos preavizul de 30 de zile?
ma gandeam la fix 1 luna, de fapt 20 de zile lucratoare
Legea prevede minim20 de zile lucratoare si nu fix 1 luna sa 20 de zile lucratoare.

@ vanatorul
Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, salariata are dreptul sa revinai la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a o primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a o primi inapoi.

Concedierea poate fi dispusa la incetarea concediului de maternitate. Daca se doreste se poate desfinta postul respectiv, urmand ca fosta salariata sa intre in somaj daca indeplineste conditiile prevazute de lege.
Pasii privind concedierea individuala sunt :
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere

Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii n condtiiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului sau in R.I al angajatorului ori in c.i.m..
Cuantumul acestor compensatii este stabilit de angajator cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor.

Incetarea c.i.m. se completeaza si se transmite prin REVISAL la data incetarii c.i.m. - la data expirarii duratei de preaviz.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului - concediu de crestere a copilului popoviciu13 popoviciu13 buna, intr-o luna ar trebui sa ma reintorc la munca din concediu de crestere al copilului. Postul meu este desfiintat. Un alt post pe studiile mele nu am sa ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala MARIA8023 MARIA8023 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati,avem o angajata care a fost in concediu de maternitate, am dat un preaviz 20 de zile lucratoare(concediere ... (vezi toată discuția)
Care este procedura pentru desfiintarea unui post ? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! In cazul in care firma este in restructurare si s-a luat decizia sa se reduca o parte din posturi, care este procedura de urmat? Mai trebuie ... (vezi toată discuția)