Buna ma numesc cristina si am o intrebare:acum 2 ani tatal meu a fost calcat de o masina aici in italia ,de atunci el a ramas in spital ,cel care la calcat a fugit de la fata locului si nu este de gasit, el normal trebuia sa primeasca niste bani de la statul italian dar nu a primit nimica,nici macar pensia lui de invalid pt ca el este invalid ,am schimbat 6 avocati pana acum dar nici unul nu mi-a facut nimic.Intrebarea mea este ce pot sa fac pt tatal meu pt ca aici nu am nici un ajutor de la nimeni si nu mai stiu ce sa fac ca sa primeasca bani pt ca are nevoie de ei,isi doreste sa vina acasa dar din pacate nu am conditi sa-l tin,eu am renuntat la lucru ca sa fiu alaturi de el ,am vorbit cu avocati ca nu se mai poate dar toti imi spun sa am rabdare.Nu mai stiu ce sa fac daca ma pute-ti ajuta va multumesc din suflet.
Adevarul e ca doi ani, in Italia, inseamna mult, intrucat in acest stat despagubirile pe RCA sunt realizate intr-un timp mult mai scurt decat la noi, unde trebuie sa astepti ani in sir pana la solutionarea cazului.
E bine sa vedeti care e stadiul cercetarilor penale ( cu siguranta s-a incheiat, daca a putut fi identificat faptasul) si sa obtineti un document in acest sens. Tatal sa va faca o procura speciala sa il puteti reprezenta la toate autoritatile. E bine sa cereti si avocatilor care v-au reprezentat, pe rand, cum spuneti, copii dupa documentele obtinute. Daca nu au nimic, atunci sa va explice de ce.
Daca tatal dvs. nu a fost vinovat de producerea accidentului, asa cum spuneti, atunci va primi neaparat despagubiri, insa trebuie lamurita problema cu rezultatul anchetei.
In Italia functioneaza astfel. Presupun ca avocatul a contactat societatea de asigurari, cineva a vazut nr masinii care l-a lovit, oricum s-au facut actele de identificare ale masinii care l-a lovit. Deasemenea pentru gradul de handicap, daca tatal era angajat cu contract de munca, presupun ca a avut vizite medicale de la dr de spital si de la dr de la asigurari si mai ales de la INAIL, dar stiti bine ca daca are un "certificato di idoneità" inseamna ca este apt de munca, iar concediu medical mai mult de un an nu are cum sa aiba , nu in cazul unui accident de masina. Cate zile de concediu medical a avut, car este coeficientul de handicap? Und este verbalul de la politie? Eu cred ca cei 6 ( de ce 6) avocati au facut cercetarile respective, dar asa cum stiti, in Italia pentru orice act facut se percepe o taxa. Vizitele medicale cerute de asigurari sunt platite de bolnav si apoi rambursate. Repet daca tatal dv avea contract de munca si rezidenta in Italia avea si asigurari platite de catre angajator. Care a fost rezolutia PM-ului in cazul respectiv. Nu dati date importante pentru a avea un raspuns pertinent.
Nu comentez raspunsurile pertinente ale preopinentilor, dar in mod sigur situatia vi se datoreaza (si) faptului ca sunteti romani. Un italian considera ca d-voastra vreti sa luati niste bani adunati din taxele si impozitele lor, bla, bla... Sentimentul poarta numele de xenofobie si oricat ne amagim noi, exista ! Nu suntem cel mai iubit popor din Europa, ba dimpotriva !
Nu se datoreaza nimic faptului ca respectiva persoana este cetatean roman. De unde vin aceste idei lipsite de fundament? Sunt avocat in Italia si am mai intalnit aceasta conceptie absolut aberanta. Oameni care nu-si platesc chiria 6 luni de zile si sunt evacuati din locuinta pentru ca sunt "romani" desi puteau sa fie italieni, albanezi , americani, extraterestri, situatia tot aceea era, chiria trebuie platita. Si alte exemple de acest fel. Sunt niste pasi de parcurs in orice situatie , pasi legali care nu au legatura cu nationalitatea respectivei persoane, ci cu respectarea unui sistem, oriunde ne-am afla. Sunt cetateni romani care au avut probleme de munca, de infortunistica, civile si penale, s-au gasit in situatii deosebite, daca drepturile lor erau incalcate, nu am observat ca institutiile sau judecatorii sa actioneze in mod discriminator. Daca cererile sunt corecte, daca se prezinta documente sunt conform regulamentelor, nu ar trebui sa fie probleme. Niciun sistem nu este perfect, nicaieri in lumea asta, dar de aici sa traim cu sentimentul ca are cineva ceva neaparat cu noi, este o cale lunga si mai ales neproductiva.
@eclair
Nu stiu de ce cazuri v-ati lovit d-voastra, dar as putea sa va dau mai multe cazuri de cum au fost tratati angajatii unor firme, romani de-o parte si polonezi, lituanieni si italieni de alta. As putea sa va dau si numerele de la dosarele aflate la diferite instante. Doar ca site-ul nu permite asa ceva, eventual prin mesaj privat. Inca ceva : infortunistica (in italiana infortunata) se spune romaneste ranire Vedeti, nu puteti fi si roman si italian, pana la urma gresiti ori de-o parte, ori de alta B-)