avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu obligatoriu tata-indemnizatie de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu obligatoriu tata-indemnizatie de insertie

Buna ziua.Am si o nelemurire cu privire la aceasta lege (OUG 124/2011)care spune ca se aplica doar mamelor care au nascut dupa 1 martie 2012 si nu retroactiv,apoi am mai gasit HG57/2012 unde nu se mai aspecifica acest lucru ,pentru un copil nascut 06.09.2011,daca se aplica sau nu,tatal mai este obligat sa isi i-a concediu?
Si care este data cd trebuie sa revin la munca,ziua nasterii copilului sau urmatoarea zi?Am auzit atatea parerei ca nu mai inteleg ce este legal sau nu.Astept raspunsul DVs.Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
emilia_d, utilizator
Cel mai recent răspuns: emilia_d , utilizator 13:20, 22 Iunie 2013
1. In cazul in care copilul este nascut in 2011 nu se aplica prevederea legala prin care tatal trebuie sa intre si el, cel putin o luna, in concediu crestere copil (CCC).

2. - Indemnizatia pentru CCC se plateste pana inclusiv in ziua in care copilul a implinit 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta de CCC ati optat).
- In ziua urmatoare celei in care copilul implineste 1 an sau 2 ani puteti relua activitatea.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Art. 16
(1) Dreptul la indemnizațiile prevăzute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 și art.9 alin.(4) și (5) încetează cu ziua următoare celei în care:

a) copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
...
Va multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata indemnizatiei nicolae1980 nicolae1980 Buna ziua, sotia a primit indemnizatie pentru crestere copil conform OUG 11/2010 optiune II timp de 1 an si 11 luni. Exemplu: copilul este nascut pe 16 ... (vezi toată discuția)
Concediu de cresterea copilului tiberiuborsa tiberiuborsa care articol si din ce lege defineste notiunea ca celalalt parinte este obligat sa ramana in concediu de cresterea copilului una luna in perioada de 1, 2 sau 3 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil burlacuirina burlacuirina Va rog frumos sa-mi da-ti un raspuns clar vizavi de situatia urmatoare:in 12.09.2014 am nascut o fetita.Ca mama am intrat in concediu de 126 zile dupa ... (vezi toată discuția)