avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Va rog frumos sa-mi da-ti un raspuns clar vizavi de situatia urmatoare:in 12.09.2014 am nascut o fetita.Ca mama am intrat in concediu de 126 zile dupa nastere(pana pe 05.01.2015)iar apoi a intrat in concediu de crestere al copilului tatal.Pana la varsta de 2 ani(12.09.2016)am inteles ca trebuie sa mai beneficiez de un concediu de 1 luna (mama)pt crestere copil.Va rog sa-mi spuneti ce articol din legea maternitatii prevede astfel si daca pot beneficia care este procedura eventual documentele necesare.Va multumesc.O zi buna va doresc tuturor!!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:41, 23 Februarie 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Cele de mai sus inseamna:
- Daca dvs. indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci CCC al tatalui copilului se reduce cu o luna de zile (cere este rezervata pentru dvs.)
- Adica tatal copilului va beneficia de CCC numai pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an si 11 luni.

3. - Dvs. nu sunteti obligata sa intrati o luna in CCC, aceasta se face numai la cerere.
- Daca doriti sa intrati in CCC atunci procedati la fel cum a procedat si tatal copilului (sunt necesare aceleasi acte).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil de la 2 ani la 1 an si 11 luni carmina28 carmina28 Buna ziua, Este adevarat ce se vehiculeaza despre concediul de crestere copil? Nu mai este de 2 ani, ci de 1 an si 11 luni, o luna fiind luata de tatal ... (vezi toată discuția)
Se poate modifica beneficiarul indemnizatiei de crestere a copilului criso criso Buna ziua.As vrea sa stiu daca tatal poate intra in concediu pt cresterea copilului in conditiile in care copilul are varsta de 8 luni,iar pana in prezent mama ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie rezia rezia Copilul meu implineste 1 an in 12 martie. Am depus deja la angajator cererea de reintrare in serviciu incepand cu data de 1 martie. Mi s-a spus(de catre ... (vezi toată discuția)