avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent insertie

Copilul meu implineste 1 an in 12 martie. Am depus deja la angajator cererea de reintrare in serviciu incepand cu data de 1 martie. Mi s-a spus(de catre reprezentantii AJPPIS) ca astfel voi putea beneficia de stimulentul de insertie.
Am primit, insa, de la AJPPIS o hotarare prin care mi se suspenda plata CCC incepand cu luna a 11 a copilului, intrucat tatal trebuie sa solicite si el o luna de concediu.
Nu comentez aici implicatiile practice ale acestei legi, cert e ca tatal copilului nu va solicita CCC. As vrea sa stiu daca ma afecteaza pe mine aceasta situatie (mi se poate nega dreptul la stimulentul de insertie atata vreme cat ma intorc la serviciu INAINTE de implinirea de catre copil a varstei de 1 an?)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:12, 27 Februarie 2013
1. Daca tatal copilului refuza sa intre cel putin o luna in CCC atunci perioada de CCC pentru dvs. se reduce cu o luna.

2. In aceasta dvs. trebuie sa reveniti la serviciu inainte de a implini copilul 11 luni, pentru a beneficia de stimulentul de insertie.

3. Era bine daca ne-ati fi consultat cu o luna mai devreme ca va lamuream cum sa procedati.
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului.
Intrebarea este: mai pot face ceva, in sensul unei cereri de concediu fara plata pentru perioada 13 februarie-1martie? Mentionez ca sunt sunt insarcinata si imi fac probleme ca aceasta pauza va afecta obtinerea viitorului CCC.
Inca o precizare: Tatal copilului lucreaza ca Intreprindere Individuala (fara carte de munca). Care sunt reglementarile prevazute de lege (cea privind 1 luna obligatoriu CCC) in ceea ce-l priveste? Il priveste?
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
rezia, utilizator
1. Concediul fara plata intre 13 februarie - 1 martie nu va ajuta sa beneficiati de stimulentul de insertie.

2. Era bina daca sotul ar fi inteles ca trebuie sa intre o luna in CCC.

3. Daca sotul are I.I. asta inseamna o activitate independenta iar veniturile obtinute sunt venituri profesionale impozabile luate in calculul indemnizatiei pentru CCC, adica indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. - Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an, dupa ce implineste copilul 1 an puteti solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani (sau mai putin, pana veti intra in CCC2).
- Acest concediu fara plata pentru cresterea copilului este eligibil pentru a beneficia apoi de CCC2, in plus este perioada de asigurare la sanatate, este vechime in munca, este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- Daca intrati in concediu fara plata pentru cresterea copilului atunci sa anuntati acaesta la AJPIS pentru a vi se plati contributia sociala la sanatate.

5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare concediu de crestere a copilului PaulHorotan PaulHorotan Buna ziua Numele meu este Raluca Horotan si sunt medic rezident specialitatea radiologie si imagistica medicala. M-am angajat in 1 ianuarie 2013, iar din 19 ... (vezi toată discuția)
Poate continua tatal concediul de crestere copil pana la 2 ani? sara-maria sara-maria Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati si pe mine in lamurirea unei dileme...Pe scurt datele sunt urmatoarele: in momentul de fata sunt in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie aimee7 aimee7 Am nascut in noiembrie 2012 si am beneficiat de concediu crestere copil incepanf cu martie 2013 am optat pentru doi ani.ma intorc la serviciu incepand cu luna ... (vezi toată discuția)