avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrebare concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrebare concediu de crestere a copilului

Buna ziua

Numele meu este Raluca Horotan si sunt medic rezident specialitatea radiologie si imagistica medicala. M-am angajat in 1 ianuarie 2013, iar din 19 feb 2014 am intrat in concediul prenatal ( 126 zile prevazute de lege), am nascut in 8 aprilie 2014, si am optat pentru 2 ani de concediu de crestere al copilului.

In data de 9 martie 2016 trebuie sa imi reiau activitatea. Dar sunt din nou insarcinata ( actual 28 sapt). Oare pot intra direct in cele 126 zile prevazute de lege cu data de 9 martie sau ar mai trebui sa ma intorc la servici? In aceste 126 zile cum voi fi platita ?

Eu am fost incadrata cu un salariu de 1300 brut la 1 ianuarie 2013. Indemnizatia a fost 1050 lei. Cum se va calcula indemnizatia pentru al doilea copil?

Daca optez si acum tot pentru 2 ani de concediu de crestere dar ma intorc mai devreme la servici, as putea beneficia de stimuletul pentru revenire sau e valabil doar pentru concediul de 1 an?

Va multumesc anticipat!

Cu stima,

Raluca Maria Horotan
Cel mai recent răspuns: PaulHorotan , utilizator 14:54, 16 Februarie 2016
Pentru a va da un rasuns corect va rog sa spuneti care este data prezumata a nasterii celui de al doilea copil.
Data prezumata a nasterii copilului ar fi 06.05.2016.
Va multumesc anticipat!
1. Deoarece al doilea copil ce va naste dupa ce se termina concediul crestere copil pentru primul copil (CCC1) veti proceda in felul urmator:
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) cu data de 9 martie si reluarea activitaitii cu aceeasi data.
- Cu aceeasi data (09.03.2016) prezentati angajatorului certificatul medical pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. Dupa terminarea concediului de maternitate veti solicita CCC2 si veti proceda la fel cum ati procedat cand ati solicitat CCC1.

3. - Indemnziatia pentru CCC2 va fi de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din indemnizatia pentru CCC 1 si veniturile din indemnizatia pentru concediul de maternitate.
- Ca urmare este posibil ca indemnizatia pentru CCC2 sa fie mai mica decat indemnizatia pentru CCC1.

4. Daca optati pentru CCC2 pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) beneficiati de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

5. - Daca optati pentru CCC2 pana la varsta de 2 ani si reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an beneficiati de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Puteti relua activitatea si inainte de a implini copilul 1 an dar veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.

Va multumesc!
O zi cat mai placuta sa aveti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primesc stimulentul de la stat si sunt iar insarcinata ina2010 ina2010 Buna ziua Am o mare nelamurire in ceea ce priveste situatia mea actuala.In curand depun dosarul opentru simulent pentru ca am revenit la serviciu luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil adelynna5 adelynna5 Buna ziua,am o nelamurire,imi spune si mie cineva daca eu am un copil,timp de 2ani am beneficiat de aceasta indemnizatie,intre timp sant iarasi insarcinata cu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru al doilea copil dutcaandrea dutcaandrea Buna ziua as dori daca se poate raspuns la o intrebare din data de 23 mai 2015 sant in concediu de maternitate pe perioada de 2 ani cu toate formele legale ... (vezi toată discuția)