avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... SE POATE MODIFICA BENEFICIARUL INDEMNIZATIEI DE ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

SE POATE MODIFICA BENEFICIARUL INDEMNIZATIEI DE CRESTERE A COPILULUI

Buna ziua.As vrea sa stiu daca tatal poate intra in concediu pt cresterea copilului in conditiile in care copilul are varsta de 8 luni,iar pana in prezent mama a beneficiat de indemnizatia de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani.Mentionez ca tatal indeplineste conditiile legale pt obtinerea indemnizatiei si se doreste ca mama sa revina la munca.
Cel mai recent răspuns: criso , utilizator 15:05, 3 August 2015
Da, tatal copilului poate intra in CCC si mama sa revina la locul de munca.

OUG 111/2010
Art. 8
(1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata conform art. 2 alin.(1), daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
...


1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...


Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Asadar daca mama a solicitat initial concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani si a efectuat pana acum cateva luni atunci tatal copilului poate solicita el sa intre in CCC cel putin o luna, adica poate sta in CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil de la 2 ani la 1 an si 11 luni carmina28 carmina28 Buna ziua, Este adevarat ce se vehiculeaza despre concediul de crestere copil? Nu mai este de 2 ani, ci de 1 an si 11 luni, o luna fiind luata de tatal ... (vezi toată discuția)
Neclaritati oug 111/2010 CristinaM31 CristinaM31 In situatia in care am ales concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2ani ai copilului (primul an am solicitat concediu pentru crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului comoserv comoserv Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ? Sau este optional? Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)