avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Autoturism primit spre folosinþã, neînmatriculat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Autoturism primit spre folosinþã, neînmatriculat ºi cu numere false

Buna ziua,
Un prieten a patit urmatoarea situatie: a primit un automobile spre folosinta de la un domn,,masina era pe firma avand rar valabil si asigurare..automobilul e destul de vechi ( 1985) dar tehnic ireprosabil. singurele acte pe care le detine amicul sunt talonul si asigurarea.Ieri a fost oprit de un politist , amicul I a prezentat actele valabile , acesta a verificat masina si surpriza,,aparea iesita din circulatie, drept urmare politistul I-a luat permisul amicului, l-a pus sa dea o declaratie ( cum ca a condus masina cu actele in regula RAR si asigurare) si I a eliberat o dovada pe care a scris urmatoarele: domnul x a condus auto cu nr xx-40 xxx care e neinmatriculat si cu numere false...mentionez ca pe dovada scrie ca s-a efectuat un process verbal dar nu are nici un numar....process verbal nu s-a efectuat si nicaieri nu este stipulat ce articol a incalcat amicul meu.

practic a fost oprit I s-a luat o declaratie si I s-a inmanat o dovada de circulatie ...ce parere aveti?
mentionez ca proprietarul masinii e de negasit acum ,,fiind plecat in strainatate
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
vetx, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:34, 22 Iunie 2013
oug195
Art.85. - (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.

sub ce forma a fost data spre utilizare masina? contract de comodat sau fara niciun document incheiat intre cei doi? a existat vreo intelegere intre ei?
ce vechime avea asigurarea si de cine a fost incheiata?
proprietarul nu mai este de gasit sau nu poate fi contactat?
nu exista nici un act de folosire
asigurarea a incheiat o amicul meu dar e pe numele respecvtivei firme
proprietarul e de negasit
politistul nu a facut abuz in functie neincheand proces verbal de constatare?
in baza carui act de constatare I-a eliberrat dovada??
ce vina are amicul meu daca are verificarea tehnica in termen si asigurare valabila?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
vetx, utilizator
masina nu putea fi scoasa din circulatie adica radiata fara predarea certificatului de inmatriculare la politie.

politistul nu a facut niciun abuz daca in urma verificarii a constatat ca vehiculul este radiat.
in urma cercetarilor se va stabili in ce conditii aceasta a fost radiat.

poate masina a fost adusa de afara si a fost radiata in tara respectiva.

in ce conditii a obtinut prietenul dvs. dreptul de utilizare al masinii?

cei doi se cunosc foarte bine incat proprietarul sa ii dea spre utilizare masina?

pana cand avea drept de utilizare? platea ceva proprietarului?
masina are numere de Romania ,,,e o vechitura si de aceea I-a fost data pentru a se folosi de ea la tara,,pe prorpietar practic nu l intereseaza masina aceasta probabil,. ca nici 400 ron nu valoreaza..I-a dat o pur si simplu iar acum domnul respective e in strainatate mutat definitiv,,nu se stie unde. dar in mod sigur nu l intereseaza masina din timp ce e o masina fara valoare...idea e ca atunci cand I a predate-o avea actele valabile,,cum a reusit sa faca verificarea tehnica e doar treaba lui...idea e ca ieri cand a fost oprit de politie avea actele in regula,,,probabil ca masina a fost radiate din oficiu de statul roman daca firma respective avea datorii.
dar cu toate astea..ce vina are amicul meu daca avea actele in regula?
de ce I s-a luat permisul?

ar fi utila parerea unui consilier juridic abilitat,,,multumesc!


Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Problema referitoare la imprejurarea de fapt daca a stiut sau nu ca autoturismul nu este inmatriculat este deosebit de importanta.
Ar trebui audiat cel care i-a incredintat autoturismul.
In mod normal ar trebui sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie dar nu se stie cum vor aprecia organele de ancheta penala si pe baza a caror probe.
Ar trebui sa se stie exact pe ce anume se bazeaza acuzarea in ceea ce priveste probele deoarece este insuficient sa se constate ca a condus un autoturism neinmatriculat pentru a fi considerat vinovat.

Alte discuții în legătură

O masura deja luata, mai poate fi luata inca o masura dupa mai mult de o luna dezile si ptr aceeasi fapta? lucianicoleta lucianicoleta am condus un autoturism marca BMV pe data de 10 iunie intr-o comuna unde locuiesc. Deoarece eram candidat la alegerile locale, actualul primar mi-a facut ... (vezi toată discuția)
Condus masina radiata dan tita dan tita Buna. Am cump arat o masina cu nr de anglia m a oprit politia si la o verificare s a gasit data la export ceva de genu radiat. Eu nu am stiut, persoana de la ... (vezi toată discuția)
Dosar pentru conducerea unui autoturism neinmatriculat lucianicoleta lucianicoleta In data de 10 iunie 2012 chiar in ziua alegerilor locale eram la volanul unui autoturism BMV cu numere de Austria si mergeam la o sectie de vot deoarece eram ... (vezi toată discuția)