avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Asociatie sportiva cu angajat SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Asociatie sportiva cu angajat SSM

Buna seara!
Sunt președintele unei mici asociații sportive recent înființate!as dori sa știu cum este mai bine de făcut ;sa fac eu cursul SSM sau PSI(sau amandoua),deși nu am CIM!
Sau acest curs (cursuri) sa le facă unul dintre cei doi angajați(singurii),deși nu au CIM cu norma întreaga pentru ca nu este cazul.
Dacă nu este bine nicicum,va rog sa mă sfatuiti cum sa procedez!
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: danielle21 , utilizator 06:24, 25 Iunie 2013
cei doi angajati au chiar obligatia sa treaca prin aceste cursuri
Ambele situaţii pe care le-aţi prezentat sunt valabile, dar mai există şi o a treia: să apelaţi la un Serviciu extern de prevenire şi protecţie.
Prevederile legale sunt prevăzute la art. 16 al (1) din Normele metodologice de aplicare a L319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă:
Art. 16. - (1) În cazul întreprinderilor cu până la 9 lucrători inclusiv, angajatorul poate efectua activităţile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) activităţile desfăşurate în cadrul întreprinderii nu sunt dintre cele prevăzute în anexa nr. 5;
b) angajatorul îşi desfăşoară activitatea profesională în mod efectiv şi cu regularitate în întreprindere şi/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel puţin un program de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată minimă de 40 de ore şi conţinutul prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atestă printr-un document de absolvire a programului de pregătire.
(2) În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori poate organiza serviciul intern de prevenire şi protecţie şi/sau poate să apeleze la servicii externe, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(3) În cazul în care angajatorul/lucrătorii desemnaţi/serviciile interne de prevenire şi protecţie nu au capacităţile şi aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activităţilor de prevenire şi protecţie prevăzute la art. 15, angajatorul trebuie să apeleze la servicii externe pentru acele activităţi de prevenire şi protecţie pe care nu le poate desfăşura cu personalul propriu.
eu.ro.lex a scris:

cei doi angajati au chiar obligatia sa treaca prin aceste cursuri


Nu au angajatii o astfel de obligatie, cred ca faceti confuzie intre "cursuri SSM" si "instruire in domeniul SSM".

Raspunsul corect e cel dat de dragupfa@ la care vreau sa mai adaug ca daca va hotarati ca unul dintre lucratori sa fie cursat (curs minim 80 ore) pentru a deveni lucrator desemnat atunci acel lucrator tr sa detina contract individual de munca cu norma intreaga, lucru care inteleg ca nici unul din cei doi nu il are.
In aceste conditii ori va asumati dumneavoastra activitatile de SSM si in acest caz urmati un curs cu o durata minima de 40 de ore, ori , cel mai simplu, apelati la un serviciu extern de prevenire si protectie.
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
inspectorSSM, utilizator
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Organizare activitate ssm costy0866 costy0866 Buna ziua . Cum pot rezolva cu organizarea SSM fara sa apelez la un serviciu extern sau sa trimit la cursuri un angajat din societate . Am urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)
Instruire ssm si psi - in cazul unui ong mihaiandreiburuiana mihaiandreiburuiana Buna ziua. Instruirea SSM si PSI intr-un ONG cu 10 membrii se poate face de o persoana desemnata care nu are cursul de SSM si PSI? (vezi toată discuția)
Psi + ssm - cursuri in domeniul ssm si respectiv psi-su Oanatr Oanatr Buna ziua, lucrez la o firma de logistica, transport naval, cu 4 angajati. Se pot face cursurile de SSM + PSI de catre unul dintre noi? Este necesara ... (vezi toată discuția)