BUna seara. Am si eu o mare nelamurire (ca multi altii deasemeni). In octombrie 2011 am deschis o activitate independenta pe profesii libere - profesor. Am dus la finate tot ce era de dus, incxa de la inceput, numai ca, din nefericire, nu am avut inca venituri. declaratiile sunt asadar pe 0, mai putin venitul estimat, pe care l-am stabilit la 100 Ron, din oficiu, dupa cum mi s-a sugerat. La sanatate nu am depus nimic, mi s-a spus ca trimit ei fisele la CASS si de acolo se ocupa respectivii. Acum insa am primit instiintare de la CASS cum ca vor declaratiile si impunerile pe 2010 (!!)- 2012, in conditiile in care eu am deschis abia in 2011 activitatea. In perioada septembrie 2010 - decembrie 2010 am fost somera fara indemnizatie, avand anterior somaj indemnizat, iar din decembrie 2010 am devenit.. gravida, nascand in august 2011. In iunie 2011 am facut cununia civila si am primit calitatea de coasigurat. In octombrie 2011 sotul a intrat in concediul de crestere copil si apoi am deschis eu activitatea. Ma intereseaza urmatoarele:
- pe perioada septembrie - decembrie 2010 trebuia sa platesc la sanatate, tinand cont ca nu am dorit sa fiu asigurata si nu am facut nici un demers in acest sens?
- femeile gravide sunt asigurate din oficiu, chiar daca nu au venituri, in conditiile in care nu sunt casatorite legal cu tatal?
- cand a intrat sotul in concediu, eu am mai primti calitatea de coasigurata a sa, el nemaifiind angajat, ci in concediu de crestere?
- firma am deschis-o dupa intrarea lui in concediu, mi s-a sistat coasigurarea, daca se prelungise totusi initial in concediul sotului?
- cei de la sanatate vor impunerile. Daca nu le primesc, au spus ca vor stabili DIN OFICIU contributiile. CUm anume? Primesc de la finante fisele de impunere, cum mi s-a spus si pe baza lor calculeaza, sau iau de baza salariul minim brut lunar pe tara?
Daca ati putea sa imi raspundeti, am urgent nevoie de un raspuns, tinand cont ca nimeni de la sanatate/finante nu m-a lamurit. Va multumesc.