avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... recuperator debite
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

recuperator debite

Primim de vreun an si ceva notificari de plata de la o firma de recuperare debite, prin care suntem somati sa platim niste facturi din anul 2004. Problema e ca debitul a fost cesionat intre mai multe firme, pana a ajuns la prezenta, fara ca noi sa fim notificati decat de o singura cesionare, dintre toate. Ce sanse sunt sa fim obligati la penalitati daca am fi dati in judecata? Debitul nu e mare, e in jur de 2500 lei. Mai putem fi obligati sa platim niste facturi atat de vechi?
Cel mai recent răspuns: Leo R A , Consilier juridic 22:33, 10 Martie 2009
Debitul Dvs este prescris din 2007.Asta este treaba recuperatorilor de creante si anume sa intimideze clientii si sa obtina sume pe care altfel, in instanta nu le-ar mai putea obtine. Asteptati sa va dea in judecata si invocati exceptia prescriptiei extinctive.
dar daca ni s au tot trimis notificari (acum nu avem cum sa verificam, dar poate au ei dovada), de la ajungerea la scadenta a facturilor si pana acum, tot se va considera prescris debitul?
Prescriptia poate fi intrerupta numai prin una din urmatoarele modalitati:
- prin recunoasterea debitului de catre debitor
- prin introducerea unei cereri de chemare in judecata de catre creditor
- printr-un act incepator de executare (in situatia in care creditorul detine un titlu executoriu dar nu efectueaza un act incepator de executare).
Din cele expuse de dvs nu cred ca este incident vreunul din cazurile de mai sus, deci prescriptia s-a implinit la expirarea termenului de 3 ani de la scadenta facturilor.
Colega mea are dreptate, recuperatorii de creante incearca sa intimideze debitorii, poate, poate....
Depinde de data la care dumneavoastra ati acceptat creanta de la tert.Daca aceasta data este mai mare de 3 ani,s-a prescris.Pentru ca data prescrierii curge de la data la care dumneavoastra ati recunoscut creanta,asa cum bine enunta si colega mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se aplica termenul de prescriptie coraina80 coraina80 Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o nelamurie. Pentru un card de credit, ultima rata a fost achitata in Nov 2008 si intre timp datoria a fost ... (vezi toată discuția)
Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)
Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)