avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... cum se aplica termenul de prescriptie
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

cum se aplica termenul de prescriptie

Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu o nelamurie. Pentru un card de credit, ultima rata a fost achitata in Nov 2008 si intre timp datoria a fost cesionata catre o firma de recuperare creante in 2010; acum am primit acasa o comunicare de executare silita si au trecut mai mult de 3 ani; se aplica prescriptia de la ultima plata a ratei sau de cand a fost cesionata ctre firma de recuperare. Daca da si acum am primit cerera de exceutare silita eu ce pot face; ii pot suna si anunta de aces aspect cum ca s-a prescris?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 18:01, 24 Mai 2012
calculul termenului de prescriptie se face de la scadenta.
data cand a inceput sa curga prescriptia, dupa parerea mea, nu este data de la care trebuia platita acea rata ci data de la cand a devenit scadent intreg creditul !
inca nu sunt lamurita; sorry dar eu intelesesm ca se aplica 3 ani de la fix ultima plata facuta ptr acea datorie
Pentru fiecare rata curge un termen de prescriptie, insa creditorul daca nu-i platiti cateva rate 2-3-4.. n-o sa astepte la infinit sau cat ar dura contractul, ci declara intreg creditul scadent anticipat, toata suma datorata bancii devine scadenta deci si de la acest termen incep sa curga cei 3 ani. Termenul poate fi intrerupt de o plata partiala, o recunoastere a datoriei, o actiune in judecata, o somatie primita de la executor...
Ce ati primit mai exact si de la cine ?
Oricum, daca se ajunge la executare silita, puteti ridica aceasta exceptie a prescriptiei extinctive( daca e cazul)pe calea contestatiei la executare.

bancile nu cer ratele acum, cer achitarea intregului debit, deci nu putem vorbi de prescriptia fiecarei rate in parte.

vorbim de prescriptia dreptului de a cere achitarea debitului integral - al carei termen incepe sa curga de la data cand, datorita intarzierii platilor, debitul a fost considerat scadent in intregime

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)
In cat timp trebuie sa declare creditul exigibil banca ? ContSters307900 ContSters307900 Buna ziua! Doresc sa stiu cand ar fi putut incepe sa curga un eventual termen de prescriptie. Contractul a fost incheiat in 09.2008 pe o perioada de 6 ani iar ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit FLORY1962 FLORY1962 In anul 2006 am luat un credit sub forma de card cu descoperire ce sold pentru nevoi personale. Ratele au fost platite in fiecare luna pina in noiembrie 2008 ... (vezi toată discuția)