Buna ziua! Doresc sa stiu cand ar fi putut incepe sa curga un eventual termen de prescriptie. Contractul a fost incheiat in 09.2008 pe o perioada de 6 ani iar conform extrasului de cont s-a platit 11rate, ultima plata catre banca a fost in 30.06.2010 reprezentand o plata ratei 11 cu scadenta anterioara acestei date, iar in contract scrie ca in cazul aparitiei oricari caz de culpa, contractul se considera desfiintat de plin drept fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara orice alta formalitate prealabila judiciara, banca avand dreptul sa declare toate sumele datorate exigibile imediat impreuna cu dobanda si cu orice alte sume datorate de imprumutat.
In 11.09.2013 s-a emis o notificare de cesiune a creantei pe toata suma datorata debitorului si noului creditor. Deci de la ultima plata si pana la momentul cesionarii ar fi trebui sa existe o notificare din partea bancii de declarare exigibila anticipata a intregului credit. Ceea ce pana la acest moment nu reiese de nicaieri acest lucru. Am inteles ca la majoritatea bancilor termenul mediu este de 200 de zile insa nu stiu daca exista o reglementare in acest sens. In 11.08.2014 s-a depus cererea de executare silita a intregului credit. In tot acest timp nu s-a efectuat diligente catre debitor sau alte parti pentru recuperarea debitului.
Intrebari:
1. Exista o reglementare speciala care obliga banca sa declare intr-un termen maxim creditul exigibil ?
2. Poate fi cesionata creanta fara ca ea sa fie declarata scadenta (exigibila) pana la momentul cesionarii ?
3. Putem vorbi in acest caz de prescriptia extinctiva a creditului (integrala sau partiala) ?
In asteptarea unui raspuns urgent (fiind in interiorul termenului de contestatie) va multumesc !
1. Nu exista o reglementare in acest sens.
2. Cesiunea nu are legatura cu scadenta anticipata. Practic, scadenta anticipata opereaza prin cesiune in acest caz, nu trebuia declarata inainte. Cazul de culpa da posibilitatea bancii de a declara scadent creditul, nu si obligatia.
3. Prescriptia unor rate (pentru fiecare rata curge un termen diferit de prescriptie) poate fi ridicata ca si aparare in cadrul contestatiei la executare.
Banca era obligata sa notifice debitorul de exigibilitatea creditului. Nu am primit nimic si nici nu exista astfel de inscrisuri la dosarul de executare. Cu toate ca s-a dispus poprire pe venit. In lipsa declararii exigibilitatii, ar trebui sa opereze regula generala din NCC art.2523, si anume prescriptia incepe sa curga de la data cand titularul dreptului la actiune a cunoscut sau, dupa imprejurari, trebuia sa cunoasca nasterea lui.
Adica sa stea oare 4 ani si ceva cu contractul nedeclarat exigibil, doar din rea credinta pentru a preintampina curgerea termenului de prescriptie ?
Daca ma iau dupa ce scrie in contract la drepturile bancii atunci scrie cum am mai spus:
in cazul aparitiei oricarui caz de culpa banca are DREPTUL sa declare TOATE sumele datorate exigibile IMEDIAT impreuna cu dobanda si cu orice alte sume.
Ce se intampla in defavoarea noului creditor sau a bancii care a cesionat creditul daca nu poate face dovada declararii anterior inceperii executarii a exigibilitatii creditului ?
La dosarul de incuviintare din rea credinta nu au pus conditiile generale ale contractului, de aceea instanta a admis in parte cererea de executare pentru ratele si dobanzile scadente pe principiul prestatiilor succesive fara sa mentionez suma in dispozitiv decat in considerente. Mai aiurea ca executorul a pornit din eroare executarea pe intreaga suma.
Am facut cerere de lamurire dispozitiv, voi face si executare in prima faza in baza acestei erori.