Buna seara,
Depinde de contract, banca poate declara in unele situatii creditul scadent anticipat si trebuie sa va anunte imediat.
In legatura cu ce-a de-a doua intrebare, atributele respective inseamna urmatoarele :
certa - adica rezultata dintr-un act, se stie de ea
lichida - suma de bani determinata
exigibila - se refera la scadenta, la faptul ca creanta nu a fost platita in termenul impus, fiind deci cu scadenta implinita.
Sper ca v-am lamurit.
Un raspuns excelent, foarte la obiect. Multumesc. In cazul in care banca nu mi-a comunicat scadenta creditului desi l-au si cesionat intre timp, 2 ani de atunci, cum pot eu folosi scest fapt in favoarea mea daca vor sa imi ia apartamentul?
Buna ziua,
Teoretic, orice cesiune de creanta care este facuta, debitorul trebuie sa fie instiintat despre aceasta cesiune de creanta, de la care sa se astepte un raspuns. In practica, rareori banca instiinteaza debitorul cedat in legatura cu cesiunea. De regula, aflati de cesiune cand primiti acasa plicuri de la X firme cum ca aveti de platit suma x si penalitatile bla bla bla.
Nu cred ca puteti face nimic favorabil in aceasta situatie.
Buna ziua!
Are legatura cesiunea cu declararea exigibilitatii ?
Pentru ca, fiind intr-un caz asemanator, in notificarea de cesiune a creantei nu se stipuleaza ca suma este declarata scadenta, si la ce data.
Din ce cunosc nu exista pana la aceasta data vreo notificare de declarare a creditului scadent catre debitor, din partea creditorului. Cu toate ca ar trebui sa fie candva declarat scadent anticipat (pentru ca ratele erau pana in 2016) intrucat s-a inceput executarea pe intreaga suma.
Contractul este incheiat in septembrie 2008 pe o durata de 6 ani. Ultima plata a fost facuta in 30.06.2010. Cesiunea s-a facut la inceputul lunii septembrie 2013, iar cererea de executare a fost introdusa la 11.08.2014.
Daca declara scadenta creditorul cu mult dupa neplata ratelor ce se poate invoca? (au trecut mai mult de 3 ani, cererea de executare fiind depusa dupa 4 ani si 1 luni de la neplata ultimei rate).
Am inteles din surse proprii ca media de declarare la banci este de 200 de zile = 6-7 luni.
In lipsa unei declarari a exigibilitatii, se poate invoca ca data exigibilitatii curge de la scadenta primei(lor) rate care ar fi trebuit platite?
Instanta se poate pronunta cu privire la acest aspect ?
In concluzie, daca creditorul nu face dovada certa, printr-un inscris ce emana de la el, a datei scadentei alta decat cea de care am facut referire in paragraful de mai sus, poate opera art.2523, 2524 NCC ?
Poate opera art.2523, 2524 NCC raportat la art.1417 ali.3 si art.1418 (decăderea din beneficiul termenului presupune faptul că obligația devine de îndată exigibilă). Daca ar fi asa as putea invoca prescriptia extinctiva a intregului contract, scadenta primelor rate neplatite fiind in perioada 22 iul, aug, sept 2010 iar cererea de execuare fiind introdusa la executor pe data de 11.08.2014