avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Art. 1417: Decãderea din beneficiul termenului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Art. 1417: Decãderea din beneficiul termenului

Art. 1417: Decăderea din beneficiul termenului
(1)Debitorul decade din beneficiul termenului dacă se află în stare de insolvabilitate sau, după caz, de insolvenţă declarată în condiţiile legii, precum şi atunci când, cu intenţie sau dintr-o culpă gravă, diminuează prin fapta sa garanţiile constituite în favoarea creditorului sau nu constituie garanţiile promise.
(2)În sensul prevederilor alin. (1), starea de insolvabilitate rezultă din inferioritatea activului patrimonial ce poate fi supus, potrivit legii, executării silite, faţă de valoarea totală a datoriilor exigibile. Dacă prin lege nu se prevede altfel, această stare se constată de instanţă, care, în acest scop, poate ţine seama de anumite împrejurări, precum dispariţia intempestivă a debitorului, neplata unor datorii devenite scadente, declanşarea împotriva sa a unei proceduri de executare silită şi altele asemenea.
(3)Decăderea din beneficiul termenului poate fi cerută şi atunci când, din culpa sa, debitorul ajunge în situaţia de a nu mai satisface o condiţie considerată esenţială de creditor la data încheierii contractului. În acest caz, este necesar să se fi stipulat expres caracterul esenţial al condiţiei şi posibilitatea sancţiunii decăderii, precum şi să fi existat un interes legitim pentru creditor să considere condiţia respectivă drept esenţială.

adica decaderea din termen se constata numai de instanta?
in continaure art. 1418 zice ca Renunţarea la termen sau decăderea din beneficiul termenului face ca obligaţia să devină de îndată exigibilă.
Cel mai recent răspuns: ContSters220529 , utilizator 13:21, 8 Septembrie 2011
Asa inteleg si eu, considerand si sentinta de deschiderea a procedurii insolventei ca pe o constatare a instantei de decadere din termen.
drept consecinta, bancile nu vor mai putea declansa executarea silita a intregului credit decat dupa ce obtin in instanta decaderea din termen, asta daca nu au un motiv temeinic pentru a declara scadenta anticipata, prevazut in contract si justificat ca si cauza de exigibilitate anticipata.
Practic, se va incepe executarea pentru cateva rate plus dobanda si in paralel se va face cerere de decadere din termen. Daca debitorul plateste ratele scadente, creditul se deruleaza normal in continuare.
Cred insa ca jurisprudenta va lamuri rapid aceasta problema. Un anumit numar de rate neplatite urmand sa fie considerat motiv justificat pentru declararea scadentei anticipate.
In momentul de fata bancile au prvazute intre 3 si 6 rate scadente pentru declararea scadentei anticipate.

In fapt, elementul de noutate constata tocmai in legiferea posibilitatii ca debitorul sa fie decazut din termen.
In reglementarea actuala, nu exista aceasta posibilitate decat daca debitorul " prin fapta sa, a micsorat sigurantele ce daduse creditorului sau" (art. 1024), situatia foarte greu de intalnit in practica si greu de dovedit in cazul unei contestatii la executare. celalat motiv, Insolvabilitatea persoanei fizice ( deconfitura) nefiind nici acum reglementata, fiind deci imposibil de realizat.

Astfel, acum creditorul are o posibilitate reala de a obtine decaderea debitorului din beneficiul termenului.

Aceste dispozitii deroga si de la dispozitiile Legii 85/2006 care interzic declararea scadentei anticipate pe motiv de insolventa a debitorului, (NCC art.2664 lit bb)
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
ContSters214341, utilizator
Instanta va constata doar insolvabilitatea / insolventa. Dar diminuarea culpabila a garantiilor nu trimite la instanta, asa ca va opera automat.
Ma indoiesc, sincer, ca ar putea functiona asa. Pai asa, fiecare creditor invoca faptul ca ti-ai modificat masina/casa si ca modificarea i-a micsorat patrimoniul. Si te executa si apoi, ce mai obtii in instanta dupa ce ti-a vandut si casa si tot?

Cu siguranta ca si asta, zic eu, merge in instanta.
Procedura insolventei implica printre altele incapacitatea de plata, respectiv imposibilitatea materiala de urmarire de catre creditor a bunurilor debitorului, deci in acest caz diminuarea garantiilor opereaza de drept.
Instanta va constata insa insolventa, aceasta hotarare generand in fapt si in drept situatiile prezentate in articol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare de declarare scadenta credit ContSters277537 ContSters277537 Aveti idee, va rog, lipsa notificarii catre debitor de declarare scadenta a unui credit bancar ce poate atrage din punct de vedere legal? Daca acel credit a ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar medalex medalex Ce se intampla in situatia in care o firma intra in procedura de reorganizare si are un credit ipotecat cu apartamentul administratorului? Poate banca sa vanda ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii are banca fata de debitor la comunicarea scadentei unui credit? ContSters277537 ContSters277537 Sa zicem ca banca a decalarat un credit scadent, cum este obligata sa comunice, daca este obligata, debitorului, in cit timp de la declararea scadentei ... (vezi toată discuția)