avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui de familie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui de familie

Buna seara.Port numele tatalui meu care atunci cand eu aveam 4 ani a divortat de mama mea.Pur si simplu de atunci nici nu l-am mai vazut,nici nu am mai auzit nimic despre el.Eu acum am 34 ani,doresc sa am un copil si as vrea ca acest copil sa nu duca mai departe numele de familie al tatalui meu.Pe mine ma crescut mama cu ajutorul parintilor ei care au decedat acum cativa ani.Asi vrea sa stiu daca este posibil sa pot purta numele de familie al mamei ,inainte sa se casatoreasca? Si cum trebuie sa procedez.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 23:15, 26 Iunie 2013
Puteti sa va schimbati numele pe cale administrativa OG 41/2003
Daca va casatoriti puteti trece pe numele sotului, iar copilul dvs. de asemenea poate purta numele tatalui. Daca nu doriti sa va casatoriti este necesar doar ca cel cu care faceti copilul sa-l recunoasca si sa-i dea incuviintarea purtarii numelui. Puteti incerca si sa va schimbati numele pe cale administrativa dar nu sunt sigur ca veti primi aprobare.
Justitiarul711 a scris:

Puteti incerca si sa va schimbati numele pe cale administrativa dar nu sunt sigur ca veti primi aprobare.


Care ar fi motivul ca nu se poate primi aprobare?
Justitiarul711 a scris:

Daca va casatoriti puteti trece pe numele sotului


marvilian a scris:

as vrea ca acest copil sa nu duca mai departe numele de familie al tatalui meu.


daca nu vrea sa duca numele tatalui mai departe se intelege ca @marivilian este de sex masculin!:) dar daca copilul va fi de sex feminin acesta isi va pierde numele in urma casatoriei (dar nu in mod obligatoriu).

cazurile in care se poate schimba numele sunt prevazute la art. 4 din ogr 41/2003
[ link extern ]
alte informatii gasiti aici
[ link extern ]

puteti solicita schimbarea numelui motivand ca ati fost crescut si educat numai de mama iar tatal nu a avut nicio contributie.
banuiesc ca mama a revenit la numele de familie avut inainte de casatorie.
Cererea dvs. poate fi motivata cu Art. 4 (3) f) din OG 41/2003:
f) când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;


Procedura este urmatoarea:

1. Cerere de aprobare a schimbarii numelui de familie adresata primarului din localitatea unde aveti domiciliul

2. Publicarea cererii de schimbare de nume şi/sau prenume în Monitorul Oficial, Partea III
Se face pe baza:
- cererii de publicare , formular tip, a intenţiei de schimbare a numelui/ prenumelui către Monitorul Oficial al României, partea a III-a, avizată de către funcţionarul de stare civilă de la primăria de domiciliu.
- copii dupa cartea de identitate si certificatul de nastere ;
- dovada platii taxei de publicare în Monitorul Oficial şi a contravalorii exemplarului de monitor (in total 22,6 lei + taxe postale);

Obţinerea unui exemplar in original din Monitorul Oficial in care a aparut anuntul respectiv se poate face prin Posta – daca ati expediat cererea cu cele mai sus amintite prin posta la Regia Autonoma Monitorul Oficial, ªos. Panduri nr. 1, bl. P33, parter, sector 5, Bucureşti.

3. Intocmirea dosarului propriu-zis de schimbare a numelui şi/sau prenumelui
Acte necesare
- Certificat de cazierul judiciar (valabil 6 luni)
- Timbru fiscal de 2 lei (platibil doar la Posta Romana)
- Taxa pentru eliberare este de 10 lei (se plateste la politie sau la trezorerie);
- Cartea de identitate in original
- Certificat de cazier fiscal – ( valabil 30 de zile de la data emiterii si numai in scopul in care a fost eliberat) - de la ANAF, pe bază de cerere, personal, cu plata unei taxe de 20 lei (taxă cazier fiscal),
- copie legalizata dupa certificatul de nastere
- un exemplar al Monitorului Oficial al României, partea a III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui (sa nu fie mai vechi de un an).

Alte discuții în legătură

Divort BDia BDia Buna ziua, ce trebuie sa fac in cazul divortului cu un minor, cand tatal acestuia este de acord cu divortul si cu incredintarea copilului mamei, dar solicita ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume moninegrea moninegrea Buna ziua, Sunt interesata sa aflu daca pt schimbarea numelui pe cale administrativa, in cazul unui minor care in urma divortului a fost incredintat spre ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil minor carmenspiridon carmenspiridon Buna ziua Care sunt pasii pentru schimbarea numelui copilului minor? Precizez ca parinti nu sunt casatoriti, copilul poarta numele de familie al ... (vezi toată discuția)