avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Abuz in serviciu - suspendare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Abuz in serviciu - suspendare permis de conducere

Buna ziua,
Saptamana trecuta ma aflam cu masina in parcarea unui magazin, motorul oprit, cheile in buzunar cand a oprit un echipaj de politie in spatele masinii mele si mi s-a cerut sa ma legitimez. Le-am prezentat buletinul dupa care mi-a cerut si permisul de conducere. I-am spus ca nu am de ce sa-i prezint permisul de conducere pentru ca nu eram in trafic. Atunci a intervenit al doilea politist spunand ca m-au vazut conducand masina pana in parcarea in care ma aflam. In masina cu mine se mai afla o persoana care a cerut explicatii de ce ar trebui sa prezint permisul daca eu nu conduceam si ma aflam stationat intr-o parcare.
La interventia prietenului meu, unul dintre politisti a solicitat un al doilea echipaj de politie iar la aparitia acestuia, amandoi am fost incatusati si bagati cu forta in masini pentru a fi dusi la sectie. Toate astea pentru ca nu am vrut sa-i prezint permisul de conducere. La aceasta scena au fost prezenti aproximativ 20 de persoane care se aflau in parcul de langa magazin.
La sectie mi-a fost luat portofelul cu acte, telefonul meu cat si al prietenului meusi a fost chemat un politist de la circulatie cu un aparat etilotest in care am suflat si aveam 0.60 dupa care am fost dus la IML pentru probele biologice. In tot acest timp nimeni nu a putut sa-mi explice de ce mi-a fost luat permisul. La IML in timp ce asteptam sa dau a doua proba, l-am vazut mai de aproape pe al doilea politist, care este prieten foarte bun cu o vecina de-a mea, cu care am avut un cearta mai devreme in acea zi. Cand am ramas 5 minute singuri, eu cu el, acesta mi-a spus ca ar fi bine sa nu incerc sa schimb declaratia pe care colegul lui o scria in PV ca sa nu-mi ingreuneze el situatia.

Una dintre intrebari este: cum sa fac sa-mi recuperez permisul de conducere? Chiar daca bausem, eu nu conduceam.
A doua intrebare este: unde sa fac o plangere pentru abuz? pentru ca din moment ce am fost cooperant mi s-a parut exagerata partea in care am fost incatusati niste infractori.

Si o a treia mica intrebare, ce as putea face cu privire la relatia dintre vecina mea si politist ca sa aiba amandoi de suferit pentru ceea ce mi-au facut?
Cel mai recent răspuns: sadrian , utilizator 23:12, 4 Septembrie 2020
GabrielP90 a scris:

Una dintre intrebari este: cum sa fac sa-mi recuperez permisul de conducere? Chiar daca bausem, eu nu conduceam.

A doua intrebare este: unde sa fac o plangere pentru abuz? pentru ca din moment ce am fost cooperant mi s-a parut exagerata partea in care am fost incatusati niste infractori.

Si o a treia mica intrebare, ce as putea face cu privire la relatia dintre vecina mea si politist ca sa aiba amandoi de suferit pentru ceea ce mi-au facut?


nu va veti recupera permisul decat dupa finalizarea dosarului penal. daca veti fi gasit vinovat pentru savarsirea infractiunii de conducere sub influenta bauturilor alcoolice exista posibilitatea sa primiti o pedeapsa cu suspendare iar permisul sa fie anulat in urma hotararii definitive judecatoresti.
din relatarea nu se intelege in ce pozitia ati fost suprins de catre echipajul de politie (la volan, langa masina, etc.).
afirmati ca nu conduceati dar intrebarea este daca ati condus sau nu masina pana in locul unde ati fost verificat?
persoana care se afla cu dvs. in masina detine permis de conducere? se afla si ea sub influenta alcoolului? o puteti pune martor la un eventual proces daca procurorul va considera sa trimita dosarul in instanta.

nu se poate pune problema unei plangeri pentru abuz din partea politistului.
la solicitarea acestuia aveati obligatia sa ii prezentati toate actele solicitate inclusiv sa ii permiteti sa verifice si masina daca acesta considera ca este necesar.
nu puteti considera ca ati fost cooperant din moment ce nu i-ati prezentat toate actele solicitate. in plus, prietenul dvs. v-a acordat un "ajutor nesperat" in sensul ca a cerut si el explicatii politistului! normal ca v-au luat pe amandoi!

nu aveti ce sa le faceti vecinei si politistului.
acestia vor trai fericiti pana la adanci batraneti pana veti putea dvs. demonstra ceea ce presupuneti chiar daca ar fi adevarat.
daca politistul v-a amenintat cu privire la schimbarea declaratiei ii puteti face o plangere in acest sens.
declaratia nu ati scris-o dvs.? ati fost obligat sa semnati o declaratie care nu corespundea realitatii?
Nu am fost 'surprins', am fost 'saltat' de langa masina. Chiar daca as fi condus eu masina pana in acea parcare, nu trebuie aduse probe? Daca eu stau in fata blocului langa masina si beau, inseamna ca am si condus?sau ca urmeaza sa conduc? Persoana care se afla cu mine nu detine permis de conducere (desi nu inteleg de ce ar conta asta).

Martori, am explicat si in primul mesaj, pot aduce din acele 20 de persoane care se aflau in apropiere.

Cat despre prezentarea actelor, daca eu nu detin permis de conducere, stau langa o masina, mi se cere permisul de conducere (permis care eu stiu ca poate fi solicitat doar in trafic de catre un agent de la Rutiera, nu de un politist de sectie), in opinia dvs. ar trebui sa fiu incatusat, si eventual sa mi se indrepte putin coastele la sectie pentru faptul ca nu detin permis de conducere dar mi-am permis sa stau langa o masina.

Vecina & politistul e o realitate, nu e o presupunere si o stiu multi. Si din moment ce am fost amenintat sa nu scriu altceva in declaratia mea decat ce a scris colegul lui, da, consider ca am fost obligat sa scriu si sa semnez ceva ce nu corespundea realitatii.


Oricum, ideea e ca am scris aici pentru a gasi o solutie in rezolvarea problemei mele, nu pentru a fi acuzat si de catre altii.
Multumesc oricum
nu incearca nimeni sa va aduca acuzatii.
din relatarea dvs. se intelege ca ati fost verificat ca urmare a surprinderii in trafic de catre un echipaj de politie. ati fost vazut in trafic si v-au urmarit.
bineinteles ca politistii urmeaza sa probeze ca ati condus si sa dea explicatii de ce nu v-au oprit in momentul in care v-au vazut la volan.
de asemenea, in apararea dvs. puteti aduce cati martori doriti care sa declare ca nu ati condus. in primul rand pe prietenul care s-a aflat in masina.
Si acum ar trebui sa astept sa fiu chemat la proces ,sau sa depun o contestatie inainte sa ma cheme ei?
o sa fiti chemat in primul rand de procurorul caruia i-a fost repartizat dosarul penal.
veti primi acasa o adresa de convocare de la procuratura. nu aveti altceva de facut decat sa asteptati. dupa efectuarea cercetarilor procurorul decide daca trimite sau nu dosarul in instanta in functie de probele din dosar, declaratiile martorilor, etc.
poate sa dea o decizie de NUP avand in vedere ca nu ati fost surprins conducand in trafic ci langa masina. dar nu neaparat. de asemenea, functie de rezultatele probelor biologice poate dispune recalculare sau chiar dvs. sa o solicitati. ideea este ca in ambele cazuri, si cele de la prelevare si recalcuarea, daca aveti interesul sa se termine repede, le achitati dvs. ptr ca MAI este sarac. oricum dovada inlocuitoare a permisului pe care ati primit-o este fara drept de circulatie.

Alte discuții în legătură

Posibila ridicare abuziva permis ACManuela ACManuela Buna ziua, Eram cu [b]masina oprit inafara carosabilului [/b]din cauza unei explozii la roata. La un moment dat, a venit un echipaj de politie care a oprit ... (vezi toată discuția)
Mi sa retinut permisul de conducere in vederea suspendarii desi stationam tafalanvaleriu tafalanvaleriu duminica 23 noiembrie pe la ora 00 aveam masina in fata unui bar din care am iesit m-am urcat in masina,am pornito am intorso dupa care am oprit motorul.la ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat pentru ca am consumat bauturi alcoolice windows2 windows2 Buna ziua. Mi`a fost suspendat permisul pe motiv ca am consumat bauturi alcoolice, alcoolemia iesita in aparatul etilotest a fost de 0.68. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)