avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile locatarilor de apartamente la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile locatarilor de apartamente la bloc

Buna ziua,
Locuiesc intr-un apartament de la bloc, etajul 1. Proprietarul apartamentului de la etajul 2, (apartamentul de deasupra) nu locuieste in el, motiv pentru care nu l-a mai intretinut si se degradeaza.
In baie la el, s-a facut gaura in pardoseala din cauza apei.
In balconul lui, desi este inchis, se aduna apa de la ploaie, care se scurge pe pereti la celelalte etaje.
S-a incercat sa se discute cu el si sa se rezolve problemele pe cale amiabila, dar fara rezultat.
Am asigurare la apartament, dar in privinta balconului si a camerei in care se infiltreaza apa de la balconul lui nu pot rezolva prin asigurare, deoarece este neglijenta lui in intretinere.
Eu am facut toate reparatiile de etansare, dar atit timp cit la el nu se face nimic, totul este in zadar.

Cum poate fi obligat un astfel de proprietar sa-si repare stricaciunile aparute la apartamentul lui si care provoaca daune si celorlalte apartamente?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:15, 17 Septembrie 2017
Il chemati in instanta, printr-o actiune privind obligatia de a face solicitand totdeodata si daune cominatorii pe fiecare zi intarziere.
LEGEA 230/2007 Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Nici un proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
...................................................................................................................................................
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Luati legatura si cu presedintele asociatiei de proprietari, care sa incerce rezolvarea acestei probleme pe cale amiabila, daca nu se poate trebuie sa il dati in judecata pe respectivul proprietar.
Multumesc pentru raspuns.
Asociatia de locatari, respectiv presedintele de asociatie are doar rolul de mediator?
Nu ar trebui sa rezolve si astfel de probleme,chiar in instanta, atat timp cit este constituita asociatia si ne reprezinta ca locatari?
Daca va puneti in situatia presedintelui, si va ganditi ca vin la dumneavoastra 50 de proprietari, fiecare cu problema lui, si trebuie sa il reprezentati pe fiecare intr-un proces cu un anumit vecin, ce ati face?
Presedintele poate in prima faza sa ia legatura cu respectivul vecin si sa incerce sa il faca sa repare, dar nu poate sa stea toata ziua prin tribunale, iar daca vecinul este mai indolent cred ca cel mai bine ar fi sa il dati in judecata.
Legea 230/2007, cea care trebuie respectata de Asociatia de Proprietari dar si individual, de fiecare proprietar din respectiva cladire, spune clar ca Asociatia de Proprietari trebuie sa se indrepte in justitie daca un proprietar nu respecta statutul Asociatiei de Proprietari sau produce daune cu buna stiinta. Sunt convins ca un proprietar poate da in judecata un altul, insa in acest caz, citind legea, mie unu imi este foarte clar ca Asociatia de Proprietari trebuie sa se asigure ca statutul este respectat si fiecare proprietar traieste in cladirea respectiva respectand acest document. Daca lucrurile nu se rezolva pe cale amiabila, cum pare sa se intample, proprietarul poate solicita Asociatiei de Proprietari sa rezolve aceasta situatie.

Nu sunt avocat, urmaresc insa aceasta situatie pentru ca si eu am o problema asemanatoare. In aceste zile fac toate demersurile incercand sa conving Asociatia de Proprietari ca trebuie sa-si faca treaba, si recunosc, nu imi este deloc usor. A fost greu pana i-am convins ca de fapt.. ei trebuie sa se indrepte in justitie contra unui proprietar care produce constant daune, si intretine un mediu deloc sanatos. Am solicitat ajutorul Politiei Locale, am chemat Directia Sanitara (eu am probleme cu un vecin care strange in apartament gunoi) si le tot spun celor de la asociatie ca daca voi da pe cineva in judecata atunci va fi Asociatia de Proprietari pentru incompetenta si nerespectarea legii dar si al statutului asociatiei.

Alte discuții în legătură

Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor? Mihai SG Mihai SG Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime. Terasa are la ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune cu afectarea proprietatii migaste migaste sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa balcon saab saab Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta ... (vezi toată discuția)