avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta minima iesire pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta minima iesire pensie

Buna ziua,
Am 45 de ani (n. 03.07.1968 )si 27 ani de munca.
Stiu ca e prea devreme sa intreb, insa m-ar interesa cand as putea iesi la pensie ?
Conteaza anii de munca sau/si varsta ?


Multumesc,
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
Adriana68, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:06, 15 Noiembrie 2016
Pensia limita de varsta: la 63 de ani.
Pentru pensia anticipata sau anticipata partiala (ambele se pot acorda cu cel mult 5 ani mai repede) trebuie sa aveti realizat stagiul complet prevazut de lege, adica 35 de ani.
Daca aveti si grupa de munca, puteti beneficia si de reduceri conform legii.
1. Pentru o femeie nascuta in 1968 varsta standard de pensionare este de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. - Pentru a solicita pensie pentru limita de varsta trebuie sa aveti indeplinite, cumulativ, varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.
- In cazul dvs. acestea sunt 63 de ani, respectiv 15 ani.

3. Puteti solicita:
- pensie anticipata (fara diminuare), la varsta de 58 de ani, daca la acea data veti avea un stagiu de cotizare de 43 de ani;
- pensie anticipata partiala, la varsta de 58 de ani, daca la acea data veti avea un stagiu de cotizare de 35 de ani.

4. Pana veti iesi dvs. la pensie se mai poate modifica legea de mai multe ori asa ca... mai aveti rabdare.
Am intrebat, deoarece vecina mea care e nascuta in noiembrie 1961, deci cu 7 ani mai mare decat mine este deja la pensie. De aceea nu intelegeam cum e posibil ca cineva sa ia deja pensie avand 52 de ani. Bolnava nu este......

Inteleg ca pana la 58 ani sa-mi iau gandul de la pensie.

Multumesc pentru raspunsuri.

1. Nu se poate face niciodata comparatie intre doua persoan, mai ales ca nu stiti ce fel de pensie are, care este stagiul ei de cotizare (vechimea in munca) si conditiile de munca in care a lucrat.

2. Pentru o femeie nascuta in 1961 (nu ati spus luna) varsta standard de pensionare este intre 62 de ani si 62 de ani si 2 luni iar stagiul complet de cotizare este intre 32 de ani si 32 de ani si 5 luni.

3. - Daca a lucrat in grupe de munca sau in conditii speciale sau deosebite de munca ar fi posibil sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta.
- S-ar putea sa beneficieze de pensie de invaliditate si sa nu stiti dvs. (asta nu inseamna ca trebuie sa se vada ca are sau nu un grad de handicap).
- Ar trebui sa vedeti decizia de pensionare unjde scrie ce fel de pensie are.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Considerand ca am totusi ceva ani de munca, speram sa scap de stresul numit serviciu, sa ma mut undeva la tara, in libertate, chiar cu o pensie foarte mica.

Alte discuții în legătură

Vârstă 55 ani,născută în 1968 ,vechime neîntreruptă în ... Mirela Ponomarenco Mirela Ponomarenco Vârstă 55 ani,născută în 1968 ,vechime neîntreruptă în muncă de 32 ani ,asistentă medicala cu ture de noapte lucrate, când mă pot pensiona ... (vezi toată discuția)
Pensionare michel58 michel58 Bună ziua! O femeie născută la data de 10.10.1961 cu o vechime de 35 ani si 10 zile, din care 19 ani la grupa II de muncă,cînd poate să iasă în ... (vezi toată discuția)
Pensionare olgamaria olgamaria Sunt nascuta in18 oct 1961 am 32 ani lucrati din care 12 ani in grupa a doua de munca.Cand ma pot pensiona?Va multumesc.. (vezi toată discuția)