avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donare apartament

Buna seara
Am un unchi care doreste sa-mi treaca apartamentul pe nume, si cat traieste sa locuiasca in continuare in el. Cum e mai bine cu act de vanzare cumparare sau doar donatie? Mentionez ca are un fiu nelegitim care locuieste in America, cu a carui mama a fost casatoriti 15 ani, si nu as vrea sa am probleme dupa ce unchiul nu mai este.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 19:55, 25 Iunie 2013
Cel mai indicat este sa faceti un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si sa va respectati obligatiile prevazute in contract. Insa transferul banilor trebuie sa fie efectiv, pentru a nu exista probleme in viitor.

Daca nu platiti un pret si nu-l puteti dovedi printr-un transfer bancar in contul unchiului, faceti doar contract de intretinere, insa aveti grija sa va respectati aceasta obligatie si sa pastrati si dovezi in acest sens.


Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Deci daca fac doar contract de intretinere, dupa ce moare nu poate veni fiul sau fosta sotie a lui sa atace acest contract si sa-mi ia apartamentul?

Daca apartamentul este in proprietatea exclusiva a unchiului dvs., puteti incheia un astfel de contract.

Daca fiul este nelegitim, nu este mostenitor al unchiului dvs. Fosta sotie nici atat, daca nu are o cota parte din apartament in proprietate in urma partajului de la divort.

Daca va respectati obligatia de intretinere, nu veti avea probleme.






Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Ce inseamna fiu nelegitim ?
Fosta sotie nu-l mosteneste pe unchiul dvs, iar daca apartamentul e cumparat in timpul casatoriei e bun comun si nu va poate instraina vreo cota pana nu fac partaj.
Daca imobilul e bunul propriu al unchiului vi-l poate dona daca nu mai are mostenitori rezervatari si isi va pastra drept de abitatie viagera, donatia e scutita de impozit daca va e ruda de pana la gradul3 inclusiv.
Si contractul de intretinere poate fi supus reductiunii liberalitatilor excesive.
Daca fiul ala de care vorbiti ii e fiu, poate si o vanzare ar fi buna. Fiul ar trebui sa dovedeasca ca nu ati platit, nu dvs ca da ( n-ar fi rau sa va faceti probe ca ati platit pretul).
Daca incheiati un contract de vanzare cumparare si isi pastreaza dreptul de a locui.. iar nu-i bine.
Daca semnati un contract de intretinere, trebuie sa-i acordati intretinere asa cum v-ati asumat.

Cred ca nu m-am exprimat bine.
Nu este copilul lui, este al fostei sotii dar a avut grija de el cat au fost casatoriti, si sunt divortati de cel putin 20 ani.De partaj nu stiu nimic doar ca ea a parasit romania si s-a stabilit in America de tot atatia ani.
Deci ce-mi recomandati, cum e mai bine?

Alte discuții în legătură

Ce fel de act trebuie facut ?? Gyna Gyna Buna seara!Eu si fostul sot nu am facut partaj dupa divort ,iar abia acum ,la 5 ani de la divort am reusit in sfarsit sa il conving sa facem un act pt. fiica ... (vezi toată discuția)
Va supun atenției următoarea speta: soțul a divorțat de soție ... gabibotea gabibotea Va supun atenției următoarea speta: Soțul a divorțat de soție cu care are un copil major. Împreună au un apartament. Nu s a făcut partajul. Copilul a ... (vezi toată discuția)
Drept viager de habitatie aaalinaaa aaalinaaa buna ziua, problema mea este urmatoarea: Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un ... (vezi toată discuția)