O soc.com.din Romania a achizitionat marfa din UE.Marfa a fost transportata de o firma din Romania.In urma transportului o parte din marfa s-a deteriorat.Firma de transport solicita pentru plata daunei o factura cu titlu de daune soc.rom.Mentionez ca firma transportatoare nu primeste produsele deteriorate.Produsele deteriorate vor fi casate.
In acest caz factura se emite cu tva?Pentru achizitie se face taxare inversa si se plateste inclusiv marfa deteriorata fz.din UE.
Factura se intocmeste fara TVA deoarece potrivit art.137, alineatul 3, litera b din CF, in baza de impozitare a TVA nu se includ penalizările şi orice alte sume solicitate pentru neîndeplinirea totală sau parţială a obligaţiilor contractuale.
Avand in vedere faptul ca veti inregistra venituri din despagubiri, in opinia mea, cheltuiala cu casarea produselor va fi o cheltuiala deductibila.
In opinia mea este sigur fara TVA, textul citat fiind fara echivoc. De asemenea am intalnit multe cazuri in practica in care s-a dedus tva aferenta facturilor de penalizari, iar organele de control nu au acordat dreptul de deducere. Acelas punct de vedere l-a mentinut si Directia de solutionare a contestatiilor in urma contestarii actelor de control.