avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Marfa deteriorata transportator
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Marfa deteriorata transportator

Pe ce cont se trece c/v marfii deterioarate in timpul transportului, ce este facturat de catre casa de expeditii transportatorului. Este vorba de transport intracomunitar, iar factura este din UE, fara tva, fara mentiunea ”taxare inversa”: inregistrez 4426-4427= valoare? Si daca aceasta cheltuiala este deductibila sau nu? declar in D390?
Mentionez ca firma transportatoare este din Romania, purtator de tva, si asigurarea cmr acopera c/v marfii deteriorate.
Rog raspuns.
Cel mai recent răspuns: radumuresan , utilizator 12:17, 9 Iulie 2013
De fapt vi se factureaza penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, parctic transportatorul nu primeste marfa deteriorata, fiind penalitati se inregistreaza pe 6581 deductibil in prima faza, Urmand ca societatea de asigurari sa va despagubeasca pe baza CMR-ului, daca vi se aproba despagubirea incasati suma respecitva pe 7581impozabil, daca nu vi se aproba treceti de pe cheltuiala deductibila pe cheltuiala nedeductibila.
Casa de expeditii va emis factura fara tva deoarece si in statul in care functioneaza, aceste penalitati sunt scutite de tva ( la fel ca in Rom. art. 137 alin. (3) lit. b) Codul fiscal) astfel nu aveti obligati de-a declara acesta factura in d390 (deci nu veti inregistra nici Taxarea inversa) o veti include doar in d300 la randul corespunzator operatiunilor scutite.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
radumuresan, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Revin cu o precizare: factura aferent marfii deteriorate este emisa de catre clientul nostru din UE, cui facturam transportul. In acest caz clientul va plati cu aceasta valoare mai putin, ex:
- valoare factura emisa de noi: 3000 eur
- c-v marfa deteriorata facturata de client: 500 eur
- clientul va plati: 2500 eur
Intrebarea mea este: si in acest caz, cont 6581, cheltuiala este deductibila?
Rog raspuns.
Da, daca incasati despagubirea de la asigurator.
de fapt compensati cele doua facturi si incasati doar diferenta. desi corect ar fi sa incasati 3000 dupa care sa platiti 500 (sunt interzise compensarile intre conturi cu exceptia celor facute prin Ordin de compensare. desi in practica se folosesc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura daune Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.com.din Romania a achizitionat marfa din UE.Marfa a fost transportata de o firma din Romania.In urma transportului o parte din marfa s-a deteriorat.Firma ... (vezi toată discuția)
Facturare cu sau fara tva Ana Cristian Ana Cristian Buna ziua, Avem urmatoarea situatie: Casa de Expeditii A (inregistrata in Germania, platitoare de TVA) contracteaza firma B (inregistrata in Romania, ... (vezi toată discuția)
Achizitie marfa din import alinafay_bv alinafay_bv Buna ziua, s-a participat la o expozitie in Italia , de unde s-a achizitionat de la alti participanti cu factura marfa. Am si factura de la un partener din ... (vezi toată discuția)