avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament, Mostenire, Litigiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament, Mostenire, Litigiu

Buna ziua,
Am si eu nevoie de cateva sfaturi juridice in legatura cu oproblema de mostenire si de taxa de succesiune.
Ma aflu in posesia unui testament de la 1930 prin care bunicilor mei li se transfera dreptul de proprietate asupta unui teren si asupra une locuinte. In acest testament sunt specificate hotarele proprietatii insa suprafata acesteia nu corespunde cu realitatea… mentionez faptul ca hotarele cu vecinii nu s-au schimbat de atunci. O alta problema care apare in legatura cu acest document estea aceea ca primaria nu vrea sa il ia in considerare pentru ca citez “noi lucram numai dupa registrul agricol si numai cu acte eliberate dupa 1950” fapt ce conduce la injumatatirea proprietatii pentru ca in registrul agricol este inregistrata aceasta proprietate doar partial, chiar daca mostenitorii bunicilor mei folodesc acel teren. Deci primaria imi spune ca imi va da adeverinta pentru constituirea masei succesorale doar pentru suprafata ce se afla inregistrata in registrul agricol, restu ramane la ei.
Cum pot clarifica aceasta situatie?
In 1992 mama mea a incheiat cu bunicul meu, un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, in urma caruia mama a devenit proprietar asupra casei parintesti si a 1000mp. Unchiul si matusa si-au facut case pe terenul detinut de bunicii mei insa fara sa li se fi facut vreun inscris de catre bunicii mei pentru a devenii proprietari asupra acelor terenuri, ba mai mult, matusii I sa eliberat un titlu de proprietate pentru o suprafata care se intinde inclusiv sub casa batranesca veche de peste 200 ani. Deci acel titlu de proprietate este eliberat fara taxa de succesiune si nu respecta dimensiunile terenului aflat in folosinta matusii. Pe de alta parte unciul a primit in 1990 o adeverinta/autorizatie de constructie asupra unei parcele din aceeasi proprietate a bunicilor iar acum se declara proprietar si doreste, ca si matusa, scoaterea din masa succesorala a terenurilor pe care acestia le folosesc.
Ce este de facut .. din ce se constituie masa succesorala?
In urma cu 15 ani un vecin s-a inteles cu bunicul (90 ani) si doi unchi de-ai mei sa refaca un gard intre proprietati, intelegerea s-a facut undeva in toamna… iarna bunicul obisnuia sa vina la noi la oras pentru a trece iarna mai usor iar cand s-a intors in primavara a gasit gardul mutat cu 2m mai in interiourul proprietatii sale, vecinul nerespectand intelegerea din toamna. Timpul a trecut, vecinul a zis ca nu isi muta gardul ca el si-a luat partea ca este gardul facut de el. Cu ceva vreme in urma i-am zis ca ii faram gardul si m-a reclamat la politie .
Avand in vedere ca inca se mai cunosc cateva semne ale vechiului hotar si faptul ca vecinul nu vrea sa mute acel gard pe vechiul amplasament si ca prin acel gard imi stramtoreaza accesul cu orice utilaj agricol catre o alta parcela din proprietatea mentionata in testamentul buniclor… pot sa fac o plangere penala comform art.254 cod penal?
Avand ca probe cateva insemne ale veciului hotar pot avea castig de cauza in recaptarea dreptului de posesie deplina a terenului aflat in litigiu? Daca DA … imi puteti mentiona etapele ce trebuiesc parcurse pentru o asemenea actiune in justitie si costurile acesteia?
Care sunt legile comform carora se poate face cadastru, succesiune si eliberare de titlu/adeverinta de proprietar ca primaria ma tot evita si imi spune ca nu se mai poate face acum ca legile sunt blocate si nu ma pot ajuta cu nimic?
Multumesc anticipat pentru rabdarea de a citi cele de mai sus si pentru profesionalismul dovedit.

Alte discuții în legătură

Am o problema AVOCAT C AVOCAT C teren cumparat in 1935 de bunica mea. In anul 1971 sub titlu de proprietar , dar fara un act (doar ca asa scrie pe autorizatia de constructie) tatal meu ... (vezi toată discuția)
Eliberare act proprietate dupa testament. alin76 alin76 Strabunica a dat testatment bunicii mele care la randul ei a dat testament mamei mele pe un teren aflat langa curtea casei . Testamentul strabunicii este ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire ContSters134265 ContSters134265 Matusa mea a decedat si nu are copii. Unchiul poate sa participe la succesiune dupa bunicul meu, avand in vedere ca pe numele lui si cei 6 copii mostenitori, ... (vezi toată discuția)